PVD pastiprina drošības pasākumus Lietuvā atklāta cūku mēra dēļ

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pēc Āfrikas cūku mēra atklāšanas Lietuvā pastiprinājis monitoringa un kontroles pasākumus, norāda PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

Tā kā Āfrikas cūku mēris jau sen bijis Latvijas robežas tuvumā – Krievijā un Baltkrievijā, visi pamata drošības pasākumi līdz šim jau bijuši ieviesti, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta Panorāma sacīja Balodis. To starpā ir gan mežacūku monitorings, gan arī privātpersonu bagāžas kontrole.

Tagad PVD nāksies palielināt mežacūku monitoringu uz Lietuvas robežas. Tāpat noteikti ierobežojumi pārtikas ievešanai no Lietuvas.

PVD ģenerāldirektors arī norāda, ka būtiska ir informatīvā kampaņa cūkkopjiem.

Kā zināms, divām mežacūkām Lietuvas dienvidos atklāts Āfrikas cūku mēris. Lietuvas pārtikas un veterinārā dienesta vadītājs prognozē, ka slimības atklāšana ietekmēs Lietuvas cūkgaļas eksportu, un visgrūtāk šajā jautājumā būs vienoties ar Krieviju.

Āfrikas cūku mēris ir ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana, kas cūku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus, jo dzīvnieku novietnē, kur tā konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Cilvēkiem Āfrikas cūku mēris nav bīstams.


Написать комментарий