Zelta cenas kritums iztukšojis zelta kaltuvju rezerves

foto: lenta-ua.net
foto: lenta-ua.net

Vairākas lielākās pasaules monētu kaltuves patlaban strādā papildus stundas, lai spētu apmierināt augošo pieprasījumu pēc zelta monētām, ko veicinājis zelta cenas kritums.

Kā raksta Bloomberg, Austrijas kaltuve strādā 24 stundas diennaktī un arī citas kaltuves, sākot no ASV līdz pat Austrālijai, ziņo par augošo zelta monētu pieprasījumu, neskatoties uz to, ka Goldman Sachs Group eksperti prognozē, ka zelta cenas pieaugums nebūs ilgs.

Austrijas Kaltuve Austria’s Muenze Oesterreich AG ir nolīgusi papildus darbiniekus un pievienojusi trešo astoņu stundu maiņu, lai spētu piepildīt pieprasījuma apjomu. Austrijas kaltuve, kas veido Filharmonijas monētas, norāda, ka pērn pārdošanas apjomi ir auguši par 36%. Šīs monētas cena pērn saruka par 27%.

Līdz 20. janvārim gada laikā pieprasījums pēc Austrālijas, Pērtas Kaltuves kaltām monētām audzis par 20%, un tiek prognozēts, ka pārdošanas apjomi šogad pārspēs pērnā gada rekordus, bet ASV Kaltuvei šis ir labākais mēnesis kopš pērnā gada aprīļa, kad bija vērojams straujš zelta cenas kritums. ASV Kaltuve, kas ir pasaulē lielākā naudas kaltuvem šogad pārdevusi 89,5 tūkstošus unču zelta monētu.

Arī Lielbritānijas Karaliskajā kaltuvē šogad beidzās valsts zelta monētas ārkārtīgi augstā pieprasījuma dēļ. Monētas nebija pieejamas sešas dienas, kamēr kaltuve atkal papildināja rezerves.

Pēc pērn piedzīvotā zelta cenas krituma par 28%, kas ir lielākais kritums kopš 1981.gada, zelta kaltuvēm ir darba pilnas rokas, jo kritums piesaistījis fiziskā dārgmetāla pircējus. Šis pieprasījums arī palīdzējis zelta stieņa cenai kāpt jau piekto nedēļu pēc kārtas, kas ir ilgākais pieaugums kopš 2012.gada.

Tomēr starptautiskās bankas Morgan Stanley un Goldman Sachs Group uzskata, ka kāpums nebūs ilgs, un drīzumā zelta cena jau atkal ieņems lejupejošu tendenci. 


Написать комментарий