Vasarnīcu applūdināšanas problēmu Līksnas pagastā risinās ar Daugavpils universitātes projekta palīdzību

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils novada domes Finanšu komitejas sēdes gaitā tika skatīts jautājums par projekta izstrādi, kas ir saistīts ar aizsargājamo zonu „Ļubasts” Līksnas pagastā.

Ziņotājs – dabas parka „Daugavas loki” nodaļas vadītājs Jānis Silovs – pastāstīja, ka daudziem zināms, kādā situācijā pavasarī nonāk vasarnīcas, kuras atrodas ezera Ļubasts tuvumā – daudzas mājas gandrīz pilnībā nonāk zem ūdens.

„Vides aizsardzības projekta ietvaros mēs varētu ne tikai izpētīt ezera bioloģisko daudzveidību, bet arī veikt hidrauliskos pētījumus, kuri varētu tikt izmantoti aizsargdambja būvniecībā vai citā problēmas risināšanas veidā”, atzīmēja J.Silovs.

Pēc dabas parka „Daugavas loki” nodaļas vadītāja vārdiem, Vides aizsardzības fonda kopējā finansējuma summa ir 30 040 eiro, pašvaldības līdzfinansējums – 8 010 eiro, no tiem Daugavpils novada domei jāpiesaista 5 960 eiro, pārējos izdevumus segs projekta iesniedzējs – Daugavpils universitāte.

Savukārt Daugavpils novada domes Attīstības nodaļas Plānošanas daļas vadītāja Olga Lukaševiča piebilda, ka minētajā teritorijā nav iespējams veikt darbus, kamēr nav izstrādāts vides aizsardzības plāns, jo jebkuras darbības vasarnīcu teritorijā var apdraudēt aizsargājamos dabas elementus.

„2014.gada budžetā ieplānojam līdzekļus vides aizsardzības plāna izstrādei, tomēr jāveic arī apkārt ezera esošās teritorijas hidrauliskie pētījumi”, atzīmēja O.Lukaševiča.

Plānošanas daļas vadītāja minēto projektu nosauca par unikālu iespēju atrisināt vasarnīcu īpašnieku problēmas.

Pēc diskusijas, kuras gaitā tika apspriestas Vides aizsardzības fonda projekta detaļas, Finanšu komitejas locekļi konceptuāli atbalstīja projekta ieceri un nodeva to izskatīšanai novada domes deputātu sēdē, kas notiks ceturtdien, 30.janvārī.


Написать комментарий