Portāla Gorod.lv lasītājas vēstule: Kāpēc samazināja DU tehnisko darbinieku likmes?

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Portāla Gorod.lv redakcijā griezās mūsu lasītāja ar stāstu par situāciju, kas izveidojās Daugavpils Universitātes (DU) struktūrvienībās pēc pārejas uz eiro.

Pēc lasītājas vārdiem, DU vadība pagājušā gada nogalē brīdināja saimnieciskās jomas darbiniekus – apkopējus un sētniekus, ka jaunajā gadā viņu darba likmes no pilnas slodzes samazināsies līdz 0,889. Teritorija, kas tiek uzkopta, jāsamazina par 11%.

„Jebkuram prātīgi domājošam cilvēkam skaidrs, ka ēkā no piecām telpām pēkšņi netiks uzkoptas tikai trīs telpas, pat uz papīra tas izskatās absurdi: kas uzkops atlikušās telpas, ja jauni darbinieki netiek pieņemti? No citas puses, kāpēc jāņem jauni darbinieki, ja, apmaksājot pilnu likmi esošajiem darbiniekiem, viņi veiks iepriekšējo darba apjomu, saņemot lielāku darba algu?

Universitātes vadība rīkojas nekrietni: visi saprot, ka patiesībā būs jāstrādā kā iepriekš, tikai bez ilgi gaidītā algas pielikuma. Interesanti, kā DU vadība komentētu šo jauninājumu? Jo valsts līmenī darba algai jābūt palielinātai, bet patiesībā tā paliek nemainīga, nav noslēpums, ka no 1.janvāra minimālā mēnešalga ir 320 eiro, kas latos ir 225 lati”, raksta lasītāja.

Portāls Gorod.lv griezās pēc situācijas komentāriem pie DU pārstāvjiem. DU mārketinga direktors Jānis Kudiņš paziņoja, ka pilnībā piekrīt lasītājas viedoklim par to, ka darba algai jābūt palielinātai atkarībā no darba apjoma un inflācijas līmeņa valstī. Tas attiecas gan uz zinātniski pedagoģiskā procesa nodrošināšanu, gan uz tehniskā procesa nodrošināšanu.

„Diemžēl mūsu cerības ne vienmēr tiek attaisnotas. Ja jūs uzmanīgi sekojat politiskiem notikumiem mūsu valstī, jums ir zināms, ka augstākās izglītības un zinātnes finansējums pēdējo 4 gadu laikā paliek iepriekšējā līmenī, t.i., netiek paaugstināts. Līdz ar ekonomiskās krīzes sākumu 2009.gadā valsts finansējums samazinājās par 60%. Kopš tā laika situācija nav mainījusies, toties komunālie maksājumi arvien pieaug.

Pērn, kad valsts palielināja minimālo mēnešalgu, Izglītības un zinātnes ministrija arī palielināja darba algām domāto finansējumu, bet 2014.gadā tas palika iepriekšējā līmenī. Tādēļ DU vadība, konsultējoties ar darbiniekiem, nolēma saglabāt visas darbavietas. Tādējādi darbinieki, kuri saņem minimālo mēnešalgu, turpinās strādāt DU, bet savus pienākumus pildīs nepilnu darba dienu”, paskaidroja J.Kudiņš.


Написать комментарий