Eiroparlamentārieši solās būt godīgi

foto: kreisie.lv
foto: kreisie.lv

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir paudis satraukumu par Eiroparlamenta deputātiem piešķirtā Eiropas finansējuma sabiedrības informēšanai izlietošanu priekšvēlēšanu aģitācijas nolūkos gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās 24. maijā, pirmdien raksta laikraksts Diena.

Līdz šim visaktīvāk piešķirto finansējumu ir izmantojuši Eiropas Tautas partijas grupā ietilpstošie Latvijas deputāti, pērkot gan raidlaiku radio un televīzijā, gan reklāmas laukumus presē. Eiropas Tautas partijas grupas Latvijas preses sekretārs Ģirts Salmgriezis Dienai uzsvēra, ka, sākot ar 25. janvāri, deputāti sabiedrības informēšanai paredzēto finansējumu vispār neizmantos, lai nerastos nekādi pārpratumi un interpretācijas iespējas.

Arī Eiropas Konservatīvo un reformistu grupas Latvijas deputāts Roberts Zīle Dienai apliecināja, ka rīkosies tāpat. "Zinot KNAB interpretācijas iespējas, mēs šo finansējumu neaiztiksim. Te gan jāpiebilst, ka iepriekšējās vēlēšanās KNAB nevienu netika sodījis par neadekvātu finansējuma izlietojumu, lai gan tam bija pamats."

Šādu lēmumu atzinīgi vērtē Eiroparlamentā pašlaik nepārstāvētās ZSS deputāts, kurš arī startēs gaidāmajās vēlēšanās, - Kārlis Seržants. "Līdzšinējās eiroparlamentāriešu aktivitātes medijos citādi kā par aģitāciju ir grūti nodēvēt. Netika skaidrots, kāpēc iebilda pret ģenētiski modificētas pārtikas aizliegumu vai kāpēc balsoja pret Parlamenta atbalstīto "nolikto atslēgu" principu. Tā būtu bijusi sabiedrības informēšana."

Sabiedrisko attiecību speciālists, Rīgas Stradiņa universitātes lektors Silvestrs Savickis Dienai atzīst, ka līdzšinējās deputātu aktivitātes nevar klasificēt tikai kā aģitāciju vai tikai kā sabiedrības informēšanu. "Tas ir interpretācijas jautājums. Protams, pašreizējiem deputātiem ir lielākas iespējas izpausties nekā kandidātiem no Eiroparlamentā nepārstāvētām partijām. Bet tā ir objektīvi izveidojusies situācija."


Написать комментарий