DU saņēma valsts finansējumu zinātniskās darbības atbalstam

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Izglītības un zinātnes ministrijai Latvijas zinātniski pētniecisko iestāžu pamatfinansējumam 2014.gada pirmajā pusgadā iedalīti vairāk nekā 7 miljoni eiro.

Šī naudas summa ir domāta valsts zinātniski pētniecisko institūtu un augstskolu personāla finansiālajam atbalstam, infrastruktūras uzturēšanai.

Šo iestāžu vidū papildfinansējumu 139 730 eiro apmērā saņēma arī Daugavpils Universitāte (DU).

DU rektors akadēmiķis Arvīds Barševskis pastāstīja portālam Gorod.lv, ka tas salīdzinājumā ar pērnā gada finansējumu esot diezgan labs to augstskolas zinātnieku un pētnieku atbalsts, kuri nepasniedz nodarbības.

Patlaban DU ar zinātnisko darbu aktīvi nodarbojas 62 cilvēki, no kuriem 21 ir vecākais zinātniskais darbinieks, 25 – pētnieki un 16 – laboranti.

Pēc DU rektora vārdiem, katrai iestādei finansējums tiek aprēķināts, ņemot vērā vairākus kritērijus: zinātnisko darbu, pētniecisko projektu, publikāciju un atsauču skaitu, kā arī doktora grādu skaitu.

Kopumā valsts finansējumu saņem vairāk nekā 40 organizācijas, tostarp Latvijas Universitāte, J.Vītola Mūzikas akadēmija, Rīgas Tehniskā universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte, Rēzeknes augstskola, Ventspils augstskola, Nacionālais Botāniskais dārzs.
Neskatoties uz to, ka Latvijas Universitātei un Rīgas Tehniskajai universitātei iedalīja finansējumu vairāk nekā miljons eiro apmērā, pēc A.Barševska domām, tas neesot daudz, jo šajās izglītības iestādēs strādā daudz zinātnisko darbinieku, darbojas vairākas pētnieciskās bāzes un institūti.


Написать комментарий