PVD: nepiekrītam apgalvojumam, ka 90% tirdzniecībā esošās liellopu gaļas ir nezināmas izcelsmes vai kontrabandas gaļa

foto: vieglicelot.lv
foto: vieglicelot.lv

PVD,  pamatojoties uz veikto pārbaužu datiem,  uzskata, ka šodien izskanējušais apgalvojums par to, ka 90 % tirdzniecībā esošās liellopu gaļas ir nezināmas izcelsmes jeb kontrabandas gaļa, ir nepamatots un maldina patērētājus, kā arī grauj ražotāju un tirgotāju prestižu.

Dienesta inspektori, pārbaudot tirdzniecības vietas, pievērš uzmanību pārtikas preču, t.sk. gaļas izsekojamībai: kas ir izcelsmes valsts, vai tas ir norādīts marķējumā un pavaddokumentos. Dokumentu izsekojamība liecina, ka dzīvnieki (liellopi) ir kauti atzītās kautuvēs, kur katram dzīvniekam ar konkrētu identifikācijas numuru tiek piešķirts kaušanas kārtas numurs; katram liemenim tiek uzlikts veselības marķējums un gan liemeņiem, gan sadalītai, gan maltai gaļai pastāv īpašais liellopu gaļas marķējums.

2013.gadā dienesta inspektori ir pārbaudījuši 8 685 tirdzniecības uzņēmumus: noliktavas, veikalus, tirgus un citas tirdzniecības vietas. Pastiprinātas pārbaudes veiktas gan ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumos, gan svētku un brīvdienu laikā. Pārkāpumi liellopu gaļas marķējumā un izsekojamībā konstatēti tikai atsevišķos gadījumos, derīguma termiņa norādēs. Tāpat pēdējo gadu laikā dienests nav saņēmis patērētāju sūdzības par iespējamiem pārkāpumiem liellopu gaļas tirdzniecībā.

Dienesta rīcībā esošā informācija liecina, ka caur Latvijas robežkontroles punktiem no trešajām valstīm 2013.gadā liellopu gaļa nav ievesta.

2013.gadā PVD izveidota profesionāla operatīvās reaģēšanas grupa, kura sadarbojas ar tiesībsargājošām iestādēm un piedalās ēnu apkarošanas pasākumos.


Написать комментарий