2013.gada rezultāti: Kārtējās reformas Daugavpils Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldē

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Decembra vidū Daugavpils pilsētas domes komiteju izskatīšanai bija iesniegts lēmuma projekts par kārtējām reformām Daugavpils Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldē (VPIP).

Šoreiz tās bija saistītas ar iestādes nosaukuma maiņu, restrukturizāciju un skolu grāmatvedību centralizāciju.

Pilsētas vadība pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieka un izglītības jomas kuratora Jāņa Dukšinska personā bieži runāja par nepieciešamību pieņemt minēto lēmumu. Sniedzot interviju vietējiem plašsaziņas līdzekļiem, viņš vairākkārt minēja, ka iepriekšējās Izglītības pārvaldes likvidācija bija lieka, un notika politisko motīvu dēļ. 

Septembrī portālam Gorod.lv tapa zināms par pilsētas mēra Jāņa Lāčplēša parakstītu rīkojumu par VPIP reorganizāciju. Interesanti, ka no rīta, komentējot situāciju preses konferencē, mērs ziņoja, ka neesot parakstījis šāda veida rīkojumu, atzīmējot, ka īpaši izveidota darba grupa J.Dukšinska un A.Broka vadībā tikai izvērtēs iepriekšējās reformas rezultātus.

Atgādināsim, ka 2012.gada martā iepriekšējais Daugavpils pilsētas domes sasaukums veica Izglītības pārvaldes reorganizāciju, kuras rezultātā uz tās bāzes tika izveidota VPIP.

Augstākminētajā rīkojumā līdz 30.novembrim (nesagaidot darba grupas darba rezultātus) tika uzdots ne tikai sagatavot atzinumu par reorganizācijas mērķu sasniegšanu, bet arī izstrādāt Domes lēmuma projektu par Izglītības pārvaldes izveidošanu, pievienojot tai pašreizējo VPIP.

Nākamajā dienā pēc rīkojuma paziņošanas pilsētas vadība tikās ar skolu direktoriem un pirmsskolas izglītības iestāžu vadītājiem, kuras gaitā pilsētas mērs J.Lāčplēsis paskaidroja, ka viņa parakstītā rīkojuma uzdevums esot izanalizēt jau veikto reorganizāciju un noskaidrot, vai tās mērķi tika sasniegti. Pēc viņa vārdiem, runa bija tikai par pārvaldīšanas funkciju organizāciju. Rezultātā darba grupā iekļāva arī Direktoru padomes pārstāvjus, un pilsētas mērs skolu direktoriem apsolīja nedēļas laikā koriģēt savu rīkojumu.

Tāpat šā gada oktobra sākumā VPIP bija pabeigts iekšējais audits. Tā rezultāti sabiedrībai kļuva zināmi, pateicoties tikai publikācijai laikrakstā, taču izrādījās, ka būtiski pārkāpumi pārbaudes laikā netika konstatēti. Tika apšaubīta ar kādu izdevniecību noslēgto līgumu lietderība, dažu datorprogrammu iegādes veids un nepieciešamība.

Savukārt decembra sākumā Daugavpils pilsētas domes Finanšu komitejas sēdē tika kaislīgi diskutēts par VPIP ietaupīto līdzekļu pārdalīšanu pilsētas izglītības iestāžu vajadzībām.

Deputāti ietaupītos 18 tūkst. latus neļāva sadalīt 49 Daugavpils izglītības iestādēm. Ļoti kategorisks bija pilsētas mērs Jānis Lāčplēsis, kurš iestājās pret to, lai skolas un pirmsskolas izglītības iestādes ietaupītos līdzekļus izmantotu nepieciešamās tehnikas iegādei, atļaujot veikt tikai ar komunālajiem maksājumiem saistītus grozījumus. Pēc nedēļas Domes ārkārtas sēdes laikā šie grozījumi tika pieņemti dažu minūšu laikā.

Darba grupas izstrādātas rekomendācijas tika apspriestas pirms Ziemassvētku ilgajām brīvdienām. Daudz tika diskutēts par lēmumā iekļauto punktu par skolu grāmatvedību centralizāciju. Neskatoties uz dažu skolu direktoru argumentiem, deputāti šo lēmumu apstiprināja un nodeva izskatīšanai Domes sēdē 28.decembrī. 


Написать комментарий