Kemerons uzstājas pret Eiropas Savienības armijas veidošanu

foto: theguardian.com
foto: theguardian.com

Lielbritānijas premjerministrs Dēvids Kemerons Eiropas Savienības Briseles samitā paziņoja, ka ir pret apvienoto ES Bruņoto spēku izveidošanu.

„Valstīm ir jēga sadarboties militārā sfērā mūsu drošības nodrošināšanai, bet ES nav vajadzīga armija, gaisa spēki un viss pārējais”, – paziņoja Lielbritānijas premjerministrs, kad ieradās uz divu dienu ES samitu Briselē.

Lielbritānija tradicionāli uzstājas par to, lai tās militārie spēki atrastos tikai nacionālās sistēmas kontrolē, kā arī par sadarbību NATO ietvaros Eiropas drošības nodrošināšanai, – ziņo dni.ru.

Atzīmēsim, ka Eiropas Savienības samits sākās 19. decembrī, un tas turpināsies divas dienas. Valstu pārstāvju tikšanās laikā tiks apspriesti ES vienotās politikas jautājumi aizsardzības un drošības sfērā, kā arī ekonomikas problēmas, ieskaitot eirozonas valstu Banku savienības struktūras pamatu izveidošanu.

Pirmo reizi pēdējo piecu gadu laikā Eiropas Savienības samits izskata aizsardzības jautājumus un vienotas militāras programmas. Diplomātiskās aprindas atzīmē, ka tas ir izdarīts pašreizējās ES prezidējošās valsts – Lietuvas spiediena rezultātā. Tā rezultātā samita pirmajā plenārsēdē piedalījās rets viesis – NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.

Jautājums par tālāko Eiropas Savienības politiku attiecībā uz Ukrainu iekļauts samita otrās dienas kārtībā. Tas figurē starptautiskajā daļā līdz ar Sīriju, Irānu un Dienvidāfrikas Republiku.

Šis samits noslēdz Lietuvas pusgadu ilgušo prezidējošās valsts statusu. No 2014. gada janvāra ES prezidējošā valsts būs Grieķija. 


Написать комментарий