Zinātnieki: Pilnpiens ir veselīgs sirdij

foto: vitaportal.ru
foto: vitaportal.ru

Vašingtonas universitātes zinātnieki pierādīja, ka organiskais piens (govju, kuras ēd zāli ganībās) ir īpaši veselīgs sirds patoloģiju profilaksei. Piens satur piesātinātās taukskābes, kuras saglabā galvenā muskuļa un asinsvadu veselību.

Zinātnieki veica salīdzinošo tauku satura analīzi 400 dažādu ražotāju piena paraugos, tai skaitā rūpniecības uzņēmumu un fermeru saimniecību piena paraugos. Izrādījās, ka neaizvietojamo piesātināto taukskābju saturs organiskajā pienā ir ievērojami augstāks nekā pasterizētā pienā vai vājpienā, – ziņo eurosmi.ru.  

Atšķirības ir izskaidrojamas ne tikai ar termisko apstrādi, bet arī ar govju barības sastāvu. Bagātu ar vērtīgām vielām pienu dod dzīvnieki, kuri ēd zāli un dabīgu sienu, bet kukurūza, graudi un cita sagatavotā barība pasliktina piena kvalitatīvo sastāvu.

Piens satur omega 3 taukskābes, kuras labvēlīgi ietekmē sirdi un asinsvadus, kā arī omega 6 taukskābes, kuras tieši otrādi provocē organismā iekaisuma procesus. Sirds asinsvadu sistēmas veselībai ir svarīga optimāla omega 3 un omega 6 taukskābju attiecība produktos (tā sastāda 1:2,3). ASV zinātnieki ziņo, ka tieši šādā attiecībā taukskābes atrodas organiskajā pienā.

Turklāt kardiologi salīdzināja taukskābju koncentrāciju organiskajā pienā un zivīs. Izrādījās, ka omega 3 ieteicamajā piena diennakts devā ir vairāk nekā zivju porcijā, kura paredzēta dienai.


Написать комментарий