Decembra pirmā dekāde bija siltāka par normu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Decembra pirmā dekāde kopumā Latvijā bija 1,4 grādus siltāka par normu, vēsta LVĢMC.

Gada pēdējais mēnesis iesākās ar diennakts vidējām gaisa temperatūrām līdz pat pieciem grādiem (3. un 4. decembrī) virs normas. Dienā gaiss sasila līdz +6...+8ºC. Dekādes otrajā pusē pakāpeniski palika aukstāks un 9. un 10. decembris jau bija 2-4 grādus aukstāki par normu.

Naktīs sals bija visā Latvijā, 9. decembra agrā rītā Ogres novada Lielpēčos un Bauskā sasniedzot  šai ziemā līdz šim viszemāko gaisa temperatūru:  -16,0...-16,4ºC.

Dažādas intensitātes nokrišņi aizvadītajā dekādē bija katru dienu un lielākajā teritorijas daļā. Dekādes nokrišņu daudzums kopumā Latvijā bija 160% no normas ar teritoriālajām svārstībām no normai tuva nokrišņu daudzuma Valsts dienvidaustrumos līdz divām un vairāk dekādes normām Rīgā un daudzviet Kurzemē.

Temperatūrai pazeminoties, 6. un 7. decembrī visa Latvija pārklājās ar sniega segu, kas saglabājās līdz dekādes beigām. Vislielāko biezumu sniegs sasniedza Kurzemes augstākajās vietās un Latvijas vidusdaļā: 10-20 cm, Saldū 8. decembrī - 21 cm.

Dekādes gaitā vairāki aktīvi cikloni atnesa Latvijai stiprus vējus. 1.-2. decembrī vēja brāzmas vētraina vēja (17,2-20,7 m/s) spēku sasniedza Valsts lielākajā daļā, bet Kurzemē un  ap Rīgas līci tām bija  dažādas intensitātes vētras spēks. Stiprākās vēja brāzmas tika sasniegtas Ventspilī 1. decembra vakarā un Daugavgrīvā naktī uz 2. decembri – 28,6 m/s.  

Ciklons Xaver, kurš 5. decembrī izraisīja orkāna stipruma vēja brāzmas gan Lielbritānijā, gan Centrāleiropā, gan vēlāk arī Zviedrijā un Polijā, Latvijā skāra tikai Baltijas jūras piekrastes rajonus, izraisot vēju brāzmās līdz 25-27 m/s.


Написать комментарий