20 miljardu eiro kredīta pieprasījumu Vācija nosauca par uzmanības novēršanas manevru

foto: news.qip.ru
foto: news.qip.ru

Vāciešus satrauc Ukrainas tiesībsargu cietsirdība. Azarovs pieprasa no ES 20 miljardus eiro. VFR valdība nosodīja vardarbību Ukrainā un aicināja prezidentu Viktoru Janukoviču uz dialogu ar demonstrantiem. 

Kijevas 20 miljardu eiro kredīta pieprasījumu kā priekšnoteikumu vienošanās ar Eiropas Savienību parakstīšanai Vācijas valdība nosauca par uzmanības novēršanas manevru no aktuālās situācijas.

„Liekas, ka ar šo pieprasījumu Ukrainas valdība grib novērst uzmanību no savas atbildības par aktuālo politisko situāciju”, – Vācijas valdības vicespīkera Georga Štraitera vārdus citē Reitera aģentūra.

Tai pašā laikā Štraiters atkal uzsvēra, ka Asociācijas vienošanās ar ES durvis Ukrainai joprojām paliek atvērtas. Ar to saistītās reformas un tirdzniecības kāpums „palīdzētu Ukrainai ilgtermiņa perspektīvā”, viņš piebilda. Štraiters atcerējās arī par reformām, kuras jau sen no Ukrainas pieprasa SVF, un kuras ir priekšnosacījums kredīta piešķiršanai. Pēc Štraitera vārdiem tas ļautu padarīt par iespējamu arī makrofinanšu palīdzību no ES puses 610 milj. eiro apmērā.

Tāpat Vācijas valdība nosodīja vardarbību pret masu protestu dalībniekiem Ukrainā, ziņo aģentūra DPA. „Mēs ar lielu satraukumu skatāmies uz Ukrainas tiesībsargu darbībām pret Maidanas demonstrantiem. Mēs aicinām atturēties no spēka lietošanas un cienīt miermīlīgu sanāksmju tiesības”, – paziņoja Štraiters.

Viņš atzīmēja, ka Ukrainas valdībai jāuzsāk pārrunas. „Mierīgai izejai no šodienas situācijas ir nepieciešams īpaši nopietns Ukrainas vadības dialogs ar demonstrantiem, kā arī ar Ukrainas pilsoņu sabiedrību un opozīciju”, – uzsvēra Štraiters. Komentējot masu protesta akcijas Ukrainā, Štraiters atzīmēja, ka Janukovičam atbildīgi jāizturas pret daudzu pilsoņu vēlmēm. Kā ziņo aģentūra AFP, Vācijas valdība atbalsta ES Augstās pārstāves ārlietu un drošības politikas jautājumos Ketrīnas Eštones misiju.

Ukrainas premjerministrs Nikolajs Azarovs 11. decembrī paziņoja, ka Asociācijas vienošanās ar ES parakstīšanas gadījumā Ukraina pieprasīs no ES finanšu palīdzību 20 miljardu eiro apmērā. Vācijas MIL pievērš uzmanību tam, ka šāda vēršanās pie Briseles no oficiālās Kijevas puses izskanēja pēc tam, kad naktī Kijevas centrā milicijas specvienības mēģināja ar spēku izkliedēt Eiromaidanu.    


Написать комментарий