Iemaksas pensiju 3.līmeņa plānos sasniedz vēsturisko maksimumu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šā gada deviņos mēnešos pensiju 3.līmeņa dalībnieku iemaksas sasniegušas jaunu vēsturisko maksimumu. 

No gada sākuma kopumā pensiju plānos iemaksāti 17,7 miljoni latu, kas ir par 45% vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā.

Galvenokārt turpināja strauji pieaugt pensiju plānu dalībnieku iemaksas (par 73%). Savukārt darba devēju iemaksas pieauga tikai par 2%, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas apkopotie dati.

Šā gada septembra beigās pensiju plānos uzkrātais kapitāls sasniedza 155 milj. latu, kopš gada sākuma pieaugot par 8,8%.

No pensiju plānu kapitāla šogad deviņos mēnešos tika izmaksāti 6,4 milj. latu jeb par 2% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā. Tostarp lielākā daļa jeb 94% tika izmaksāta saistībā ar plānu dalībnieku pensijas vecuma iestāšanos.

Vidējais pensiju plānu deviņu mēnešu ienesīgums 2013.gada septembrī bija 1,4% (2012.gada attiecīgajā periodā tas bija 7,2%), individuāliem plāniem tas bija robežās no mīnus 2,3% līdz plus 7,6%.

Pensiju plānu ieguldījumu struktūrā lielākais īpatsvars bija ieguldījumiem ieguldījumu fondu apliecībās (59%), kā arī parāda vērtspapīros un citos vērtspapīros ar fiksētu ienākumu (29%). Pensiju plānu portfeļos sarūk noguldījumu un prasību pret kredītiestādēm īpatsvars.

Latvijā veikto ieguldījumu apmērs praktiski saglabājās iepriekšējā gada septembra līmenī, 2013.gada septembra beigās sasniedzot 44,9 milj. latu jeb 29,5% no kopējiem ieguldījumiem. Savukārt no visiem ieguldījumiem ārvalstīs 93,3% veidoja ieguldījumi pārējās Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīs.

Kopējais privāto pensiju plāniem pievienojušais dalībnieku skaits septembra beigās sasniedza 215 816, tas ir, 21% no Latvijas ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem, jeb par 12,4 tūkst. dalībnieku vairāk nekā pirms gada.


Написать комментарий