Cietumnieki varēs būt veģetārieši

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Tieslietu ministrija (TM) izstrādājusi grozījumus noteikumos par ieslodzīto personu uztura un sadzīves vajadzību materiālā nodrošinājuma normām, paredzot speciālu uztura normu cietumniekiem, kuri nelieto gaļas un zivju produktus.

Lai cietumnieki veģetārieši tiktu nodrošināti ar pilnvērtīgu uzturu, ierastajā uztura devā kausētie dzīvnieku tauki tiks aizstāti ar līdzvērtīgu daudzumu augu eļļas, kopumā eļļas daudzumu palielinot līdz 30 gramiem. Ēdienkartē tiks iekļauti papildu 80 grami pupiņu, bet gaļa un zivis tiks aizstāti ar sojas miltiem, olām un olu pulveri.

Vienlaikus noteikumi neparedzēs veģetāro uztura normu ieslodzītajiem nepilngadīgajiem. TM skaidro, ka šobrīd valstī nepilngadīgajiem nav paredzēta veģetāra uztura noteikšana, un, lai nepieļautu atšķirīgu attieksmi pret bērniem, jautājums jārisina kompleksi.

Noteikumu grozījumi, kuri nākamnedēļ tiks skatīti valdības komitejas sēdē, bet gala vārds par tiem jāsaka Ministru kabinetam, risina arī citus jautājumus. Piemēram, noteikta speciāla ieslodzītā uztura norma konvojēšanas laikā. Tāpat noteiktas notiesātajiem izsniedzamās apģērba un apavu, kā arī notiesātajiem vai apcietinātajiem izsniedzamās gultas piederumu normas, neparedzot kā līdz šim to lietošanas ilgumu.

Vienlaikus noteikumu projektā nav iekļauta īpaša uztura nodrošināšana atbilstoši reliģiskajai pārliecībai. Piemēram, musulmaņi Ramadāna laikā nedrīkst ne ēst, ne dzert dienas gaišajā laikā, tādēļ ar ēdienu viņi būtu jānodrošina nakts laikā. TM norāda, ka tas varētu ierobežot pārējo ieslodzīto naktsmieru, bet virtuves un saimniecības daļas darbiniekiem nāktos strādāt naktīs. Tādēļ secināts, ka ieslodzīto tiesības uz viņu reliģiskajai pārliecībai atbilstošu rituālu ievērošanu ir jānodrošina tiktāl, ciktāl tās nav pretrunā ar nepieciešamību ieslodzījuma vietās uzturēt kārtību un drošību un neierobežo pārējo ieslodzīto tiesības un brīvības.

TM norāda, ka noteikumu projekts izstrādāts, arī pamatojoties uz ieslodzīto prasībām pēc veģetāra uztura un neapmierinātību ar gultas piederumu lietošanas ilgumu.


Написать комментарий