Daugavpils seniori un skolēni iejutās detektīvstāstu autoru lomā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Droši vien katrs no mums vismaz reizi savā dzīvē ir izlasījis kādu detektīvromānu.

Pašlaik šis literārais žanrs ir ļoti populārs visā pasaulē. Pēdējā laikā šajā žanrā veiksmīgi darbojas zviedru rakstnieki, piemēram, zviedra Stīga Lārsona detektīvromāns „Meitene ar pūķa tetovējumu” vairākus gadus pēc kārtas tiek atzīts par vienu no pasaules populārākajām grāmatām.

Daugavpils Universitātes Komparatīvistikas institūts ar Zviedrijas vēstniecības Latvijā atbalstu mēneša laikā rīkoja zinātnes pārneses pasākumu ciklu „Detektīvteksti junioriem un senioriem”.

Interesenti varēja piedalīties dažādos konkursos. Piemēram, pamatskolēniem tiek piedāvāts piedalīties radošo darbu konkursā „Mans komikss – detektīvs”, bet vidusskolēniem un studentiem piedāvāja izstrādāt pētniecisko darbu, salīdzinot Latvijas un Zviedrijas detektīvus. Savukārt seniori varēja piedalīties literāro darbu konkursā un uzrakstīt detektīvstāstu „iz dzīves”.

DU filoloģijas doktore Ilona Ļaha pastāstīja portālam Gorod.lv, ka konkursa mērķis bija ne tikai ļaut pilsētniekiem iepazīt šo zviedru iecienīto literatūras žanru, bet arī mudināt iedzīvotājus radoši izpausties, atklāt sevī rakstnieka talantu, kā arī ieinteresēt dažādas auditorijas. Konkursā tika saņemti aptuveni 80 radošie darbi, visaktīvākie konkursa dalībnieki bija vidusskolēni un seniori.

Vidusskolēni iesniedza aptuveni 40 laba līmeņa pētnieciskos darbus. Savukārt seniori iesniedza ne tikai detektīvstāstus no savas dzīves, bet arī dzeju latviešu un krievu valodā.

Pēc I.Ļahas vārdiem, šoreiz ne tik aktīvi bija studenti, acīmredzot viņi jau sākuši gatavoties gaidāmajai sesijai. Ne pārāk aktīvi bijuši arī pamatskolu skolēni, kuriem tika piedāvāts izveidot komisku-detektīvu.

Radošo darbu autoru apbalvošanas ceremonija Daugavpils Universitātē notiks sestdien, 7.decembrī. Pasākuma rīkotāji paziņoja, ka neviens no konkursa dalībniekiem nepaliks bez dāvanas un saldumiem. 


Написать комментарий