Daugavpils Poļu namā sveica Andžejus un zīlēja

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Naktī no 29. uz 30.novembri Polijā tiek svinēti vieni no iemīļotākajiem un jautrākajiem svētkiem – Andžeiki, svētku nosaukums radies, pateicoties populārākajām vīriešu vārdam.

Neskatoties uz to, ka svētku nosaukums radies par godu vīriešu vārdam, ar to saista meiteņu zīlēšanas vakaru, tādēļ Andžeiki ļoti atgādina Ziemassvētku priekšvakaru.

Daugavpils Poļu nams šos jautros svētkus – nākotnes pareģošanas vakaru – svin vairāk nekā 15 gadus pēc kārtas. Svētkos labprāt piedalās gan pieaugušie, gan bērni.

Kā vienmēr, Poļu kultūras centrs ļoti radoši organizēja pasākumu, un visi svētku dalībnieki centās noskaidrot savu nākotni pie zinošām zīlniecēm, apmeklēja Noslēpumaino māju, saņēma balvas par vārda „Andrzejki” salikšanu no iegūtajiem burtiņiem.

Pasākuma sākumā slavenās „Kukulečkas” dalībnieki piedāvāja teatralizētu uzvedumu, pēc tam liels skaits Poļu nama apmeklētāju devās noskaidrot, kas gaidāms tuvākajā nākotnē. Zinošās zīlnieces zīlēja gan uz kārtīm, gan ar gredzena palīdzību, gan uz puķēm. Apmeklētājiem bija jāiedomājas kāda vēlēšanās un jāiemet monēta burvju akā – tad viss noteikti piepildīsies. Portāla Gorod.lv žurnāliste arī piedalījās šajā aktivitātē un cer, ka vēlēšanās piepildīsies.

Taču populārākais zīlēšanas veids bija vaska liešana. Meitenes un zēni, kā arī viņu vecāki un vecvecāki leja vasku caur vecās atslēgas galviņu un uzmanīgi pētīja vaska figūriņu. Senajos laikos ticēja, ka atslēga palīdz nodibināt saikni ar labiem gariem, kuri palīdz noskaidrot nākotni. Ja vaska figūriņa ir neskaidra, jāpievērš uzmanība tās ēnai uz sienas.

Svētkus Poļu namā apmeklēja mazās Jēkabpils iedzīvotājas Bērnu un jauniešu centra Brīvā laika pavadīšanas kluba vadītājas Jekaterinas Grahovskas-Krukovskas vadībā. Meitenes vēlējās ne tikai uzzināt nākotni, bet arī iepazīties ar poļu kultūru un tradīcijām.

Neviens Poļu nama apmeklētājs nebija vīlies, jo pasākumā valdīja burvīga svētku gaisotne. Pasākuma noslēgumā klātesošos uzcienāja ar gardu tēju, pīrādziņiem un konfektēm, un ieteica gaidīt vēlēšanu piepildīšanos.



Написать комментарий