«Kirmaša» svētkos daugavpiliešus iepazīstināja ar saprecināšanas rituālu un uzcienāja ar barankām

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Trešo gadu pēc kārtas novembra nogalē Daugavpilī tiek rīkots „Беларускi кiрмаш”, kurš ir kļuvis par Daugavpils Baltkrievu kultūras centra tradicionālo folkloras pasākumu, tā savdabīgo vizītkarti Latvijā.

Piektdien, 29.novembrī, Kultūras pilī bija pulcējies liels skaits skaitītāju, lai kopā ar Baltkrievu kultūras centra un baltkrievu nacionāli izglītojošās biedrības „Uzdim” radošajiem kolektīviem nosvinētu lauku darbu noslēgumam veltītos svētkus. Pašdarbības kolektīvi klātesošos sveica baltkrievu, latviešu un krievu valodā, apsolīja lielisku vakaru un nepievīla.

Svētkus apmeklēja ne tikai mūsu pilsētā dzīvojošie baltkrievi, bet arī Daugavpils pilsētas vadība, pilsētas domes un LR Saeimas deputāti, Baltkrievijas Republikas Ģenerālkonsulāta konsuls Viktors Geisiks, Latvijas baltkrievu savienības priekšsēdētāja Valentīna Piskunova un citi. Viņi visi, sveicot skatītājus un svētku dalībniekus, atzīmēja, ka mūsu pilsēta un reģions nav iedomājami bez čakliem, jautriem un viesmīlīgiem baltkrieviem, kuri piedalās dažādu sabiedriskās dzīves jomu attīstībā.

Šoreiz teatralizētais uzvedums iepazīstināja skatītājus ne vien ar baltkrievu rudens gadatirgus tradīciju, bet arī ar saprecināšanas rituālu. Gandrīz divu stundu laikā ar jautrām dziesmām un dejām strādīgajam Denisam palīdzēja izvēlēties līgavu, un rezultātā izvēlējās skaistu un kautrīgu meiteni no Krāslavas.

Tie bija ļoti jautri svētki, jo par pasākuma noskaņojumu rūpējās baltkrievu tautas dziesmu ansamblis „Kupalinka”, trio „Lastauki”, folkloras deju ansamblis „Ļanok”, teātra studija „Paulinka, kā arī viesi no Krāslavas, Jēkabpils, Līvāniem. Denisam tika ļoti laba līgava, savukārt skatītājiem – pīrādziņi un barankas.

Viena no svētku pastāvīgajām skatītājām Kristīna Glinska pastāstīja portālam Gorod.lv, ka pēc tautības viņa ir poliete, taču viņai ļoti patīkot Baltkrievijas kultūra un šie jautrie svētki, turklāt viņa neaizmirst par baltkrievu saknēm. Viņas 15 gadīgais mazdēls atbalsta šo vecmāmiņas aizraušanos un interesējas par mūsu tuvāko kaimiņu vēsturi, viņš ir kāda vēstniecības rīkotā konkursa laureāts.

Svētku noslēgumā Kultūras pilī tika izpildīta dziesma „Baltkrievu māja”, kura ir kļuvusi par savdabīgu baltkrievu nacionāli izglītojošās biedrības „Uzdim” himnu. 



Написать комментарий