VUGD vecākais inspektors: Daugavpilī ugunsdrošības normas bieži vien netiek iekļautas tehniskajā projektā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pēdējos gados Daugavpilī ēku rekonstrukciju tehniskajos projektos netiek iekļauti ugunsdrošības normu ievērošanai nepieciešamie pasākumi, tādēļ rodas nepieciešamība veikt visai dārgus papilddarbus, paziņoja VUGD Latgales brigādes vecākais inspektors Dmitrijs Karpovs.

Piemēram, Iepirkumu uzraudzības birojs nesen publicēja rezultātus konkursā par būvdarbu veikšanu ugunsdrošības normu ievērošanai Daugavpils 15.vidusskolā. Minētie papilddarbi tiks veikti uz pašvaldības rēķina, un to veikšana tikko renovētajā objektā izmaksās 19 183 latus.

Komentējot situāciju – to, ka pavirša plānošanas darbu un būvdarbu veikšana tiek konstatēta izglītības iestādēs, kuras apmeklē bērni, - Dmitrijs Karpovs paziņoja:

„Kļūda tiek pieļauta projektēšanas stadijā. Nezinu, kāpēc projektā netiek paredzētas ugunsdrošības normas. Saņemot iesniegumus ar lūgumu pieņemt objektu ekspluatācijā, apsekojam objektu un konstatējam, ka ugunsdrošības normas netiek ievērotas, kaut arī tās nosaka normatīvie akti. Rodas nepieciešamība sagatavot papildus tāmes, rodas papildus izdevumi. Viss ar ugunsdrošības normu ievērošanu saistītais aprīkojums ir visai dārgs”.

VUGD Latgales brigādes vecākais inspektors atzīmēja, ka agrāk ēku rekonstrukcijas projektus pārbaudīja vairākas instances, tostarp VUGD, kurš akceptēja projektu. Savukārt pēdējā laikā tas netiek darīts, tādēļ dažreiz ēkas nevar nodot ekspluatācijā, un tikai tad sāk plānot ugunsdrošības normu ievērošanas pasākumus.

Šādā situācijā var pieļaut, ka dažreiz projektētāji ar nodomu ignorē ugunsdrošības noteikumu ievērošanu, lai būvdarbos iesaistītās firmas varētu piedāvāt zemāko cenu, uzvarēt konkursā un nopelnīt. Atceroties Rīgā notikušo traģēdiju, var iedomāties, kā tas viss var beigties. 


Написать комментарий