Būvmateriālu apritē iesaistītie neizprot atbilstības novērtēšanas nozīmīgumu, secina PTAC

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Vērtējot Zolitūdes traģēdijā iesaistīto personu atbildību, publiskajā vidē izskanējuši viedokļi, kas rada bažas, ka komersanti un būvnieki nenodrošina pietiekamu būvmateriālu atbilstības pārbaudi, jo neizprot normatīvos aktus, uzskata Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) vadītāja Baiba Vītoliņa.

PTAC uzsver, ka būvmateriālu atbilstības novērtēšana ir veicama pirms tas nonāk apritē - saražots vai importēts.

"Būvmateriāliem atkarībā no to veida un pielietojuma veicamas atšķirīgas atbilstības novērtēšanas procedūras, kuru rezultātā nepieciešama atbilstības deklarācija un noteiktos gadījumos arī atbilstības sertifikāts. Parasti sertifikācijas iestāde jāiesaista tiem būvizstrādājumiem, kuriem noteiktas stiprības, stabilitātes vai ugunsdrošības prasības. Atbilstības deklarāciju sastāda tikai pats būvizstrādājuma ražotājs vai tā pilnvarots pārstāvis - to neizsniedz ne būvnieku savienība, ne kāds būvmateriālu institūts vai neatkarīgs eksperts," skaidro PTAC.

Atbilstības deklarācija nedrīkst būt dokuments, ko kāds formāli uzraksta, lai to pievienotu būvniecības dokumentiem un uz tās pamata likumīgi nodotu būvi ekspluatācijā, bet gan ražotāja apliecinājums, ka būvizstrādājums atbilst deklarētajām īpašībām - tātad tas ir dokuments, pēc kura pārliecināties, ka būvizstrādājums ir piemērots tiem darbiem, kur tas būvē tiks izmantots, uzsver PTAC.

Atbildīgajiem būvdarbu vadītājiem ir pienākums pārbaudīt gan piegādāto būvizstrādājumu atbilstību būvniecības normatīvajiem aktiem, gan atbilstības apliecinājumu esību vēl pirms šo būvmateriālu iebūvēšanas būvē, kā arī nepieļaut tādu būvizstrādājumu iebūvēšanu, kuriem nav atbilstības apliecinājuma.

"Līdz ar to nedrīkst būt situācija, kurā piegādātājs pieprasa atbilstības dokumentus vairākus gadus pēc būvizstrādājuma ievietošanas tirgū vai iebūvēšanas būvē, vai būvnieks izmanto citas, nevis ražotāja vai tā pilnvarotas personas sagatavotas atbilstības deklarācijas," uzsver PTAC.

Sabiedriski nozīmīgu ēku būvniecībā ieteicams ne tikai pārbaudīt būvizstrādājumu atbilstības deklarācijas un marķējumu, bet arī pārliecināties par to faktisko atbilstību norādītajām vērtībām, tās testējot pirms iebūvēšanas.

"Delfi" jau ziņoja, ka 21. novembra vakarā Zolitūdē sabruka lielveikala "Maxima" ēka un zem tās drupām bojā gāja 54 cilvēki. Izskan dažādas versijas par notikušā iemesliem, tostarp tiek pieļauta versija, ka ēkas būvniecībā izmantoti neatbilstoši būvmateriāli.


Написать комментарий