Kultūras pārvaldes vadītāja: Rokopera «Lāčplēsis» Daugavpilī tika veltīta Rīgā bojā gājušajiem 3

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ņemot vērā pilsētnieku sašutumu par to, ka, neskatoties uz  trim sēru dienām, sestdien, 23.novembrī, Daugavpilī netika atcelta rokopera „Lāčplēsis”, portāls Gorod.lv griezās Kultūras pārvaldē pēc paskaidrojumiem.

Eleonora Kleščinska paziņoja, ka minēto iestudējumu diez vai var uzskatīt par izklaidējošā rakstura pasākumu. „Šī rokopera ir Latvijas valstiskuma simbols, svarīga izrāde, kas tika iestudēta pirms 25 gadiem pēc Andreja Pumpura eposa. Tajā tiek runāts par mūžīgo cīņu starp labo un ļauno.

Tas ir liels projekts, kuru atbalsta vairāk nekā 15 Latvijas pašvaldības. Iestudējumā iesaistītie aktieri nolēma neatcelt izrādes, bet veltīt tās cilvēkiem, kuri gāja bojā Zolitūdē. Piektdien, 22.novembrī, rokoperu piedāvāja Preiļu iedzīvotāju uzmanībai, sestdien to varēja apmeklēt daugavpilieši, svētdien, 24.novembrī, - jēkabpilieši, bet pirmdien, 25.novembrī, iestudējums bija paredzēts Aizkrauklē.

Iestudējumā ieguldīts daudz līdzekļu, nelielu daļu ieguldījusi vietējā pašvaldība”, paziņoja E.Kleščinska.

Kultūras pils direktors Aleksandrs Rudzj pastāstīja portālam Gorod.lv, ka rokoperu apmeklēja vairāk nekā 1 000 cilvēku. Pasākuma sākumā, godinot bojā gājušo piemiņu, tika iedegtas sveces.

Iestudējuma rīkošana sēru dienu laikā bija saskaņota ar Daugavpils pilsētas domi.

Pirms 25 gadiem izveidotais iestudējums bija veltīts tautas eposa 100 gadu jubilejai un kļuva par kulta rokoperu, jo tautas cīņas par brīvību ideja bija tuva tolaik valstī notikušajam. Libretu par Lāčplēša dzīvi, mīlu un nāvi uzrakstīja Māra Zālīte, bet mūzikas autors ir komponists Zigmārs Liepiņš. 


Написать комментарий

Neesmu satikusi nevienu sašutušu pilsētnieku. Sviests kaut kāds. Kāds latviskā nīdējs mēģina kļūt slavens, bet nesanāks.

Kultūras pārvaldes vadītājai gan vajadzētu izteikties precīzi. Izrāde nav tapusi pirms 25 gadiem, tad tapa mūzikls un tā pirmais iestudējums. Šī ir pavisam jauna izrāde.

Es arī neesmu satikusi sašutušus pilsētniekus. Piekrītu, rokopera "Lāčplēsis" nav standarta izklaides pasākums, tā ir simbols mūžīgajai cīņai

"Neesmu satikusi nevienu sašutušu pilsētnieku. Sviests kaut kāds. Kāds latviskā nīdējs mēģina kļūt slavens, bet nesanāks. Kultūras pārvaldes vadītājai gan vajadzētu izteikties precīzi. Izrāde nav tapusi pirms 25 gadiem, tad tapa mūzikls un tā pirmais iestudējums. Šī ir pavisam jauna izrāde." Nika

Piekrītu par teksta pirmo daļu, bet otrai daļai gan nē. Izpildītāji ir citi un horeogrāfija cita, bet rokopera bija toreiz un tagad - turklāt - FANTASTISKA un savā starpā nesalīdzināma

Написать комментарий