Irānā atzinīgi vērtē kodolenerģijas sarunās panākto

foto: AFP/Scanpix
foto: AFP/Scanpix

Irānā vairāki simti iedzīvotāju ar gavilēm sagaidījuši sarunu vedējus, kas diskusijās ar pasaules lielvarām panākuši sankciju mīkstināšanu apmaiņā pret Tuvo Austrumu valsts apņemšanos ierobežot urāna bagātināšanas programmu.

Pozitīvu virzību jau gadiem ilgajās sarunās starp Irānu un Rietumvalstīm panācis Irānas prezidents Hasans Rohani. Ženēvā viņa vadītie sarunu vedēji vienojušies ar Amerikas Savienotajām Valstīm, to sabiedrotajām, kā arī ar Krieviju un Ķīnu, ka Irāna samazinās urāna bagātināšanas programmas apmērus.

Līdz šim Rietumvalstis un Izraēla paudušas bažas, ka programma nav paredzēta miermīlīgiem mērķiem, bet gan slepenai kodolieroča izstrādei.

Saskaņā ar panākto vienošanos Rietumi atcēluši daļu ekonomisko sankciju, ziņo Euronews.

Iedzīvotāji, kuri Teherānas ielās sagaidījuši atgriežamies sarunu vedējus pauduši viedokli, ka katram irānietim jālepojas ar to, ka pasaules lielvaras bijušas spiestas atzīt Irānas tiesības attīstīt kodolenerģiju.

Savukārt Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra, kas novēro Teherānas darbību urāna bagātināšanas jomā paziņojusi: «SAA atzinīgi vērtē Ženēvā panākto vienošanos un būs gatava pildīt savus pienākumus, pārbaudot, kā tiks īstenoti ar atomenerģiju saistītie pasākumi».


Написать комментарий