Sardīnija atkopjas pēc briesmīgajiem plūdiem; sala tādai stihijai nav bijusi gatava

foto: vladtime.ru
foto: vladtime.ru

Sardīnija ir sākusi atkopšanos pēc briesmīgajiem plūdiem, ko otrdien Itālijas salai atnesa ciklons "Kleopatra", vēsta raidsabiedrība "Euronews".

Spēcīgās vētras laikā otrdien 90 minūšu laikā nolijuši 45 centimetri nokrišņu. Vismaz 16 cilvēki gāja bojā, bet vēl daudzi tūkstoši palikuši bez pajumtes. Itālija postošajai stihijai nav bijusi gatava.

Sardīnija ir viens no reģioniem, kas ir atstāts novārtā, skaidrojot, kāpēc postījumi ir tik milzīgi, "Euronews" stāsta ģeologs Paolo Mesina.

"Galvenā problēma ir teritorijas uzturēšana. Piemēram, upes gultnes ir jāuztur tīras. Tāpat būtu jāaizliedz celt būves augsta riska zonās. Tāpēc, ka tas viss nav kārtīgi ievērots, ir tāds rezultāts," stāsta speciālists.

Atbildība par traģēdiju ir jāuzņemas vietējām varas iestādēm un politiķiem, uzsver Mesina, jo zinātniskās institūcijas, tai skaitā viņa pārstāvētais Nacionālais izpētes centrs, ir izteicis daudzus priekšlikumus, brīdinot par hidroloģisko situāciju Itālijā.

Itālijas valdība postījumu novēršanai Sardīnijā ir apsolījusi 20 miljonus eiro (14 miljoni latu).

Jau vēstīts, ka otrdien Sardīnijas salu piemeklēja spēcīga vētra un plūdi. No krastiem izgājušas upes, aizskalojot automašīnas un pārraujot tiltus. Postošo stihiju izraisījis ciklons "Kleopatra".Vissmagāk cietis reģions ap Sardīnijas ziemeļaustrumu pilsētu Olbiju, kura gandrīz pilnībā pārplūdusi.

Hidroģeoloģisko risku eksperte Paola Paljara ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka šāda stipruma vētra Sardīnijā nav pieredzēta gadsimtiem ilgi.

Itālijas Civilās aizsardzības aģentūras vadītājs Franko Gabrielli norādīja, ka Sardīnija nav bijusi gatava šādiem plūdiem.

No Sardīnijas iedzīvotāju puses izskanējušas sūdzības, ka viņi nav pietiekami brīdināti par vētras spēku.


Написать комментарий