Daugavpils muzejā atklāta slavenā režisora izstāde «Līdz rudenim vēl tālu»

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā zināms, talantīgs cilvēks ir talantīgs it visā. Šo patiesību kārtējo reizi apliecināja kinorežisors, scenārists, sabiedriskais darbinieks, Trīszvaigžņu ordeņa komandieris, Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda loceklis Jānis Streičs.

Ceturtdien, 14.novembrī, viņš nodemonstrēja vēl vienu sava talanta šķautni, pirmo reizi piedāvājot savu radošo darbu izstādi Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā.

Slavenais režisors pastāstīja portālam Gorod.lv, ka jau kopš bērnības viņš vēlējies kļūt gleznotājs. Kādreiz, pagājušajā gadsimtā, zīmēšanas skolotājs Jakovs Beketovs jauneklim atklāja pirmos aroda noslēpumus un mudināja mācīties tālāk. Šīs prasmes viņam noderējušas visas viņa dzīves laikā. Studenta gados viņš pelnīja iztiku, gatavojot dekorācijas amatieru teātriem un taisot plakātus klubiem un uzņēmumiem.

Neskatoties uz daudziem talantiem, par lielo J. Streiča  aizraušanos kļuva teātris, kas pārauga mīlestībā pret kino.  Viņa filmu vizuālais ietērps ir pārsvarā J. Streiča paša diktēts un vadīts gandrīz visās 20 mākslas filmās, no kurām visspilgtāk izceļas pirmā Latgales mākslas filma “Cilvēka bērns”, kā arī „Teātris” ar Viju Artmani galvenajā lomā, jautrā komēdija „Limuzīns Jāņu nakts krāsā” u.c.

Patlaban Jānis Streičs kino ir dziļi vīlies: „Profesionālais kino Latvijā netiek atbalstīts, tā vienkārši nav, tādēļ es ar to nenodarbojos”.

Viņš rod sirdsprieku glezniecībā, rakstniecībā un Latvijas Zinātņu akadēmijas aktivitātēs, rakstot un lasot lekcijas par Letonikas tēmām.  

Muzejā atklātās izstādes nosaukums ir „Līdz rudenim vēl tālu”. Pēc J.Streiča vārdiem, šis nosaukums tika dots, domājot ar to ne gadalaiku, bet gleznotāja meistarību, līdz kuras briedumam viņam pēc paša pārliecības ejams vēl tāls ceļš.

Slavenais kinorežisors un vairāku titulu ieguvējs, ir ļoti vienkāršs un patīkams sarunas biedrs, viņam patīk filozofēt, un viņš labprāt stāsta, ka atkal ir kļuvis par mācekli, lai apgūtu glezniecības noslēpumus.

Izstādē var apskatīt 25 ainavas, kuras ir veltītas gleznotāja sirds tuvām vietām – Preiļu apkaimei, Rēzeknes un Jēkabpils ielām, lauku mājai Lietuvā. Gleznas ir košas, spilgtas, gaismas un pozitīva pilnas.

„Jūs nevarat iedomāties, cik es biju laimīgs, kad atkal kļuvu par mācekli un apguvu jaunas zināšanas un pieredzi. Pirms izstādes ļoti uztraucos, jo šajā jomā neesmu profesionālis, tikai mācos. Ceru, ka jūs novērtēsiet un sapratīsiet jūtas un emocijas, kurās gribēju dalīties”, atzīmēja J.Streičs, atklājot izstādi Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā.

Šajā dienā viņu atbalstīja draugi, kolēģi, viņa radošās darbības cienītāji. Izstāde būs apskatāma līdz nākamā gada 26.janvārim.



Написать комментарий