Saeimas komisija atbalsta cigarešu pārdošanas aizliegumu līdz 21 gada vecumam

foto: kak-kak.info
foto: kak-kak.info

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti trešdien atkārtoti atbalstīja aizliegumu pārdot tabakas izstrādājumus un augu smēķēšanas produktus jauniešiem, kas nav sasnieguši 21 gadu vecumu. 

Šobrīd atļautais vecums ir 18 gadu. Tiesa, komisijas sēdē arī izskanēja viedoklis par pretrunu - proti, smēķēt aizliegts nepilngadīgajiem līdz 18 gadu vecumam.

„Smēķēšana atkarība izveidojas tieši jaunībā, statistika rāda, ka nelāgo ieradumu lielākā daļa uzsāk līdz 20 gadu vecumam," skaidro priekšlikuma autors - Saeimas deputāts Jānis Upenieks. Viņš kritiski skatās uz to, ka skolās vecāko klašu skolēni palīdz iegādāties cigaretes jaunākajiem, it kā labu gribēdami.

„Būtībā mana priekšlikuma mērķis ir pilnībā izskaust cigarešu apriti vidusskolās, un, ja deputāti piekrīt, ir nepieciešams arī grozīt paralēlos likumus un paredzēt aizliegumu un administratīvo sodu par smēķēšanu līdz 21 gada vecumam," saka Upenieks.

Tiesa, Sociālo un darba lietu komisijas sēdē vairāki būtiski priekšlikumi netika izskatīti. Tos atgādina Veselības ministrijas pārstāve Alise Krūmiņa:

„Veselības ministrijas sniegtie priekšlikumi, kas ir nesmēķējošo interesēs, piemēram, aizliegums smēķēt uz balkoniem un lodžijām, netika skatīts, bet ministrija uz to pastāvēs. Tur bieži māmiņas izstumj bērniņus pusdienlaiku gulēt, tur personas ar invaliditāti, kam grūtības izkļūt no dzīvokļa, iet elpot svaigu gaisu."

Komisija trešdien nepabeidza izskatīt visus priekšlikumus grozījumiem likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu". Tāpat vēl būs nepieciešams novērst pretrunas vairākos atbalstītajos priekšlikumos, proti, tiks pilnveidots ierosinājums par pienākumu tabakas izstrādājumu pircējiem uzrādīt dokumentus.


Написать комментарий