Aptauja: Šogad vairāk nekā pērn valsts svētkus svinēs ārpus mājas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Salīdzinot ar pagājušo gadu, šogad ir vairāk tādu cilvēku, kuri gaidāmos valsts svētkus plāno svinēt ārpus mājas, noskaidrots mazumtirgotāja "Elvi" rīkotajā aptaujā par iedzīvotāju iepirkšanās paradumiem, gaidot valsts svētkus.

Kā informēja "Elvi Latvija" komercdirektore Laila Vārtukapteine, 2012.gadā valsts svētkos ārpus mājas bija plānojusi doties trešdaļa aptaujāto, bet šogad to plāno darīt gandrīz puse. Kopumā Latvijas valsts svētkus svinēs 80% aptaujas respondentu.

Aptaujas dalībnieki, kuri plāno svētku mielastu mājas atmosfērā, galvenokārt to gatavos paši, izvēloties produktus, ko iegādājas ikdienā, vai akcijas preces. Cienasts, kas tradicionāli tiks likts galdā, ir konditorejas izstrādājumi un torte, gaļa, augļi un dārzeņi.

Līdzīgi kā pērn, arī šogad lielākā daļa aptaujas respondentu svētku mielastam tērēs no 11 līdz 20 latiem, savukārt trešdaļai aptaujāto ar svētkiem saistītās izmaksas nepārsniegs desmit latus. Par godu Latvijas Republikas proklamēšanas dienai 69% aptaujāto plāno iegādāties arī ko tādu, kas asociējas ar valsts simboliku.

Aptaujas dalībnieki ir norādījuši, ka uz svētku galda noteikti ir jābūt ēdieniem un dzērieniem, kas ir Latvijā ražoti un kas pašiem garšo. Savukārt, nosaucot produktu, kas raksturo Latvijas garšu, respondenti visbiežāk ir minējuši rupjmaizi, šķovētus kāpostus, speķa pīrādziņus, pelēkos zirņus, kartupeļus un sieru.

Aptauju veicis mazumtirgotājs "Elvi", laika posmā no 24.oktobra līdz 31.oktobrim iztaujājot 324 respondentus, kuru vidējais vecums ir 30,4 gadi.

Latvijas neatkarības gadadienā aptaujas respondenti savai valstij novēlējuši galvenokārt latviskumu, ilgu mūžu, izturību grūtajos laikos un demogrāfijas uzlabojumu.


Написать комментарий