Piebremzēs uzturēšanās atļauju pārdošanu ārvalstniekiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Saeima noslēgusi darbu pie Imigrācijas likuma grozījumiem, kas paredz ierobežot nekustamā īpašuma darījumu skaitu, uz kuru pamata trešo valstu pilsoņi var iegūt termiņuzturēšanās atļaujas (TUA) Latvijā.

 

Par likuma grozījumiem galīgajā lasījumā balsoja 50 deputāti, bet pret bija 30.

 

Līdz ar politiski panākto vienošanos par izmaiņām uzturēšanās atļauju izsniegšanā vairs nav domstarpību, kas traucētu 2014.gada pieņemšanai. Tiesa gan, atsevišķas likumā paredzētās normas kritizēja vairāki Saeimas deputāti, iebildumi bijuši arī Saeimas Juridiskajam birojam. Likuma grozījumi vēl jāizsludina Valsts prezidentam un tiek pieļauts, ka prezidents tos varētu nodot otrreizējai caurlūkošanai Saeimā.

Atbilstoši partiju panāktajam kompromisam paredzēts, ka 2014. gadā būs atļauti 800 darījumi TUA pieprasīšanai. Tostarp 700 darījumiem minimālais īpašumu iegādes slieksnis ir 150 tūkstoši eiro (105,4 tūkst. latu). Vēl 100 TUA tiks izsniegtas par darījumiem ekskluzīvajā segmentā, kur īpašuma iegādes vērtība ir vairāk nekā 0,5 miljoni eiro. Ar katru nākamo gadu atļauto darījumu skaits saruks par 175 – 2015. gadā būs iespējams izsniegt 525 atļaujas par darījumiem virs 150 tūkst. eiro, bet 2016. gadā – ne vairāk kā 350 atļaujas. Katru gadu papildus var pieņemt ne vairāk kā 100 TUA, ja iegādātā nekustamā īpašuma vērtība ir lielāka par 0,5 milj. eiro. 2016. gadā paredzēts analizēt TUA izsniegšanas rezultātus, un, atkarībā no tiem, lemt par turpmāko rīcību.

Uzturēšanās atļaujas nevarēs saņemt, iegādājoties lauksaimniecībā izmantojamo zemi vai meža zemi. Par katru ārzemnieku darījumu valsts budžetā tiks ieskaitīti 25 tūkst. eiro. Turklāt noteikts, ka TUA būs iespējams saņemt, tikai iemaksājot budžetā 50 tūkst. eiro vai iegādājoties īpašam mērķim paredzētus bezprocentu valsts vērtspapīrus par nominālvērtību 250 tūkst. eiro un iemaksājot budžetā 25 tūkst. eiro. 


Написать комментарий