A. Gžibovskis: Pāreja uz elektroniskajām grāmatām varētu atrisināt smago portfeļu problēmu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

29. oktobrī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē tika apspriesti skolu bibliotēku attīstības jautājumi.

Runa bija tieši par skolu bibliotēku iekļaušanu kopējā valsts un pašvaldību bibliotēku tīklā.

Mēs aicinājām Daugavpils 15. vidusskolas direktoru Anatoliju Gžibovski komentēt to, kādas bibliotēku attīstības problēmas ir aktuālas mūsu pilsētā, un uzzinājām, ka viena no galvenajām problēmām šajā gadījumā, protams, ir finansējums.

„Līdzekļus bibliotēku attīstībai un uzturēšanai izdala gan valsts, gan pašvaldība. Valsts finansē obligātās literatūras iegādi, bet pašvaldība izdala naudu daiļliteratūrai, periodikai utt., par ko, protams, paldies. Ir mācību grāmatas, kuras maksā 10 latus, bet summa, kuru valsts gadā izdala uz vienu skolēnu ir mazāka par šo summu. Tādēļ mēs cenšamies izmantot dažādu fondu iespējas un dažādas akcijas.

Šajā gadījumā aktuāls ir arī jautājums par pāreju uz elektroniskajām grāmatām. Tomēr tam ir nepieciešams finansējums grāmatu iegādei un to lasīšanai, sistēmas saglabāšanai un attīstībai. Bibliotēku digitalizācija varētu atrisināt smago skolas somu problēmu, tomēr jāatzīst, ka ne visi vecāki atbalstīs pāreju uz elektroniskajām grāmatām, jo, pirmkārt, tas prasa finanšu izdevumus.

Līdzīgu vērienīgu pilotprojektu Latvijā nav, un šajā procesā ir daudz neatrisinātu jautājumu. Domāju, ka likumdevēji tik tiešām varētu izskatīt šo virzienu”, – atzīmēja A. Gžibovskis.


Написать комментарий