Zinātnieki Austrālijā atrada «zudušo pasauli” ar zinātnei nepazīstamiem dzīvniekiem

foto: Conrad Hoskin/James Cook University
foto: Conrad Hoskin/James Cook University

Īstu „zudušo pasauli” zinātnieki atrada attālā Austrālijas Ziemeļu daļā.

Kā ziņo televīzijas kanāls NDTV, pētnieki atklāja trīs jaunas mugurkaulnieku sugas, kuras te izolēti dzīvoja miljonus gadu.

Džeimsa Kuka universitātes zinātnieks Konrāds Hoskins un National Geographic komanda ieradās Austrālijā šī gada sākumā. Helikopters viņus nogādāja uz Keipjorkas pussalas Melvila ragu. Jau dažas dienas pēc ierašanās komanda atrada trīs jaunas dzīvnieku sugas, kā arī daudzus citus interesantus atradumus, kuri pēc Hoskinsa vārdiem tāpat var būt interesanti zinātnei. Dalīties ar žurnālistiem zinātnieki uzreiz neizšķīrās.

Divas atklātās sugas pieder pie rāpuļu klases – tās ir gekonu un scinku dzimtas ķirzakas. Vien no tām ir 20 cm gara, ar tievu ķermeni un lielām acīm ieguva nosaukumu Saltuarius Eximius. Par trešo atklājumu kļuva neliela plankumaina varde, kura dzīvo kalnos, un sausās sezonas laikā slēpjas akmeņu labirintā, kur saglabājas mitrums.

Uzreiz triju jaunu dzīvnieku sugu atklāšana zinātniekiem bija negaidīta. Sarunā ar žurnālistiem viņi atzīmēja, ka uzskatīja Austrāliju par diezgan labi izpētītu kontinentu.

Pēc zinātnieku vārdiem visi Melvila raga dzīvnieki ir agrāk neizpētītas sugas. Pateicoties savām īpatnībām, tās veiksmīgi izdzīvoja šajā rajonā, neskatoties uz visām apkārtējās vides pārmaiņām, kuras notika miljonu gadu periodā.  

Tuvākajā laikā zinātnieki plāno atgriezties uz ragu, lai veiktu jaunus pētījumus. Biologi meklēs nepazīstamas zirnekļu, gliemju un pat mazas zīdītāju sugas.


Написать комментарий