Eiropa ietaupīs uz putekļu sūcēju rēķina

foto: it-belarus.biz
foto: it-belarus.biz

Mazs – tātad labs. To māca Eiropas Savienības iedzīvotājiem Briseles birokrāti. 

Pēc kvēlspuldžu aizlieguma ieviešanas nākamie rindā ir lieli un jaudīgi putekļu sūcēji. No 2014. gada septembra Eiropas Savienības teritorijā vairs netiks pārdoti vakuuma agregāti ar jaudu, kas pārsniedz 1600 vatus, bet no 2017. gada – 900 vatus. Ierobežojošā norma tika pieņemta klusi, bez trokšņa, un to nepamanīja plaša publika. Tiesa, cik efektīvs izrādīsies aizliegums, pagaidām nav saprotams. Toties ir skaidrs, ka Vecās Pasaules varas iestādes droši iejaucas pilsoņu privātās dzīves neaizskaramībā un brīvā tirgus mehānismos. – vēsta quote.rbc.ru.  

Kas notiks tālāk arī ir skaidrs: tiks aizliegtas arī citas sadzīves iekārtas. Briseles „aukles” domā, ka pilsoņiem jāpārtrauc izšķērdību. Tas nepieciešams viņu pašu sadzīvei, jo klimats pastāvīgi mainās. Eiropas patērētāji paklausīgi piekrīt: ekoloģija ir svēta lieta. Tādēļ, ko var patērēt, ko nevar, jālemj valstij. Jo cilvēki ir pārāk dumji, lai pieņemtu lēmumus paši.

Kā atzīmē RBC–TV, ekonomikas tirgus un ārpus tirgus metožu problēma ir acīmredzama arī Krievijā. Kā izmēģinājuma akmeni Krievijas valdība izsludināja sociālo eksperimentu: septiņos reģionos ieviesīs elektrības patēriņa normas. Pirmajā acu uzmetienā šis ir tirgus pasākums, jo pie pastāvošās šķērssubsīdiju shēmas ievērojama izdevumu daļa no privātpersonu pleciem tiek pārlikta uz ražošanas uzņēmumiem. No otras puses, par kādu tirgu var būt runa, ja tarifus regulē valsts, cenu veidošanas process nav caurspīdīgs, bet enerģētiķi vienkārši atsakās paaugstināt savu produktivitāti un efektivitāti. Nākas turēt aizdomās pašu varas iestādes par slēptu tarifu paaugstināšanu. Iespējams, ka darboties pēc Eiropas modeļa un pieradināt cilvēkus mīlēt visu mazo būtu godīgāk.


Написать комментарий