Lemberga prāvā jaunas kaujas par procesuālām sankcijām

foto: F64
foto: F64

Rīgas apgabaltiesā tā dēvētajā Lemberga prāvā valsts apsūdzība lūdza sodīt Ventspils mēru Aivaru Lembergu par necienīgu izturēšanos pret prokuroriem, savukārt A. Lembergs lūdza sodīt prokuroru Juri Jurisu par regulāru traucēšanu pratināt lieciniekus, bet visus valsts apsūdzības uzturētājus sodīt par kriminālprocesa novilcināšanu, aicinot uz tiesu lieciniekus, kuri neko nespējot liecināt.

Otrdienas tiesas sēdē uzreiz pēc liecinieces akciju sabiedrības Ventspils nafta (VN) galvenās grāmatvedes Zanes Rūmnieces nopratināšanas prokurors Aivis Zalužinskis pieteica tiesai lūgumu piemērot A. Lembergam procesuālās sankcijas – soda naudu vienas minimālās mēnešalgas apmērā. Prokurors lūgumu pamatoja ar A. Lemberga izteikumiem tiesas zālē, kuri aizskarot prokurorus.

Izmeklē zagšanu

Pēc prokurora domām, aizskaroši esot divi izteikumi – par dokumentu izzagšanas vadīšanu no VN arhīva un prokuroram Jurim Jurisam veltītu raksturojumu «kā puišelis».

Pēc A. Zalužinska teiktā, šā gada 15. oktobrī, pratinot VN bijušo prezidenti Olgu Pētersoni, A. Lembergs, norādot uz prokuroriem, esot apgalvojis, ka viņu vadībā no VN bijušais VN prezidents nozadzis dokumentus.

Jāatgādina, ka prokurora minētajā datumā A. Lembergam tika ļauts pratināt O. Pētersoni un viņš no bijušās VN prezidentes centās izdibināt, vai viņai kas zināms par apstākļiem, kādos no VN arhīva pazudis 1995. gada 20. janvāra akciju sabiedrības Naftas parks 100 akcionāru sapulces protokols, kurā redzams, ka lēmums par sabiedrības akciju dāvināšanu ārvalstu kompānijai Kaywood International Ltd. pieņemts akcionāru sapulcē, nevis izspiests no sabiedrības vadītāja Jura Šķibeļa, kā to apsūdzībā apgalvo prokurori.

Tā kā J. Juriss sistemātiski, lecot kājās, aprāva A. Lemberga jautājumus un ar dažādiem argumentiem centās nepieļaut dokumenta zagšanas apstākļu noskaidrošanu, A. Lembergs tiesai atgādināja, ka šo protokolu VN arhīvā esot nozadzis bijušais VN prezidents un tagad viens no galvenajiem A. Lemberga apsūdzētājiem J. Blažēvičs. A. Lembergs, ar roku rādot uz prokuroru sēdvietām, izteicās: «.. un jūsu vadībā nozaga». Pēc A. Zalužinska sacītā, A. Lemberga izteikumi prokuroriem esot sāpīgi arī tāpēc, ka tos pēc tam publicējot «kādas avīzes virsrakstos».

«Kā puišelis»

Savukārt izteikums, ka J. Juriss lec kājās «kā puišelis», no A. Lemberga mutes izskanēja brīdī, kad kārtējo reizi J. Juriss, nenoklausījies līdz galam A. Lemberga jautājumu lieciniekam, lēca kājās un pārtrauca jautātāju pusvārdā. A. Lembergs tiesai uzsvēra, ka jautātāja apraušana jautājuma uzdošanas brīdī būtiski apgrūtina liecinieka pratināšanu un «liedz izmantot kriminālprocesā garantētās tiesības pārbaudīt pierādījumus, tajā skaitā pratināt lieciniekus».

No J. Jurisa lēkšanas vai nelēkšanas kājās un jautājumu apraušanas iespējams noprast, cik lielā mērā valsts apsūdzībai šķiet bīstams apsūdzētā jautājums. Raugoties no procesa skatītāju soliņa, maniere, kādā prokurors regulāri lec kājās, patiešām izskatās puiciska. Padomju armijā ar šādu hiperaktīvu uzvedību parasti izcēlās jauniesauktie.

Nepaliek parādā

A. Lembergs parādā nepalika un tiesai pieteica divus lūgumus. Pirmajā viņš lūdza piemērot procesuālas sankcijas: soda naudu vienas minimālās mēnešalgas apmērā J. Jurisam par to, ka prokurors ar sistemātisku traucēšanu un diskusiju provocēšanu par vēl neuzdotu jautājumu liedz viņam piedalīties pierādījumu pārbaudē. A. Lembergs norādīja, ka visi J. Jurisa jautājumu uzdošanas pārtraukšanas gadījumi viņam ir reģistrēti.

Otrajā lūgumā A. Lembergs lūdza tiesu piemērot procesuālās sankcijas visiem valsts apsūdzības uzturētājiem, jo viņi aicinot uz tiesu lieciniekus, kuri neko neesot spējīgi liecināt par iztiesājamo krimināllietu; kas tikai novilcinot tiesas laiku, un tādējādi tiekot pārkāptas viņa tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgos termiņos.

No A. Lemberga teiktā bija noprotams, ka neko lietderīgu par kriminālietā esošajiem faktiem nav varējusi pateikt, piemēram, VN galvenā grāmatvede. Pretēju viedokli pauda J. Juriss. A. Lemberga lūgumus tiesa noraidīja, bet par A. Zalužinska lūgumu apsūdzētajiem būs iespēja paust savu viedokli. A. Lembergs norādīja, ka viņam par šo jautājumu ir pietiekami daudz ko pateikt, un sazvērnieciski piebilda – «paši uzprasījās».

Līdzīgs incidents starp A. Lembergu un prokuroriem uzliesmoja jau 2010. gada decembrī. Toreiz prokuroriem šķita aizskaroši divi A. Lemberga izteikumi: J. Jurisam veltītā frāze «stāvi pie ratiem» un vārds «johaidī». Apmierinot prokuroru lūgumu, tiesa A. Lembergam piemēroja procesuālo sankciju – piespiedu naudu vienas minimālās mēnešalgas jeb 180 latu apmērā.


Написать комментарий