Ārsti noskaidroja, ka pēc stresa smaržojošas sievietes atstumj apkārtējos

foto: indiatimes.com
foto: indiatimes.com

Zinātnieki pierādīja, ka sievietes ķermeņa smarža stresa stāvoklī negatīvi ietekmē apkārtējo attieksmi pret viņu. 

Cilvēki dāmas ar šādu „aromātu” raksturo kā „nekompetentas un neuzticamas”.

Pētnieki noskaidroja, ka pēc „stresa” sviedriem smaržojošas sievietes apkārtējie uztver kā neuzticamas un nekompetentas atšķirībā no sievietēm, kuras atgriežas no treniņa vai pludmales.

Zinātnieki šo faktu izskaidro ar to, ka sviedru, kuri izdalās stresa situāciju laikā, smarža atšķiras no „aromātiem”, kuri rodas pēc nodarbībām trenažieru zālē vai karstuma laikā.

„Pētījumi parādīja, ka pastāv trīs iemesli, kuru dēļ notiek sviedru izdalīšanās: fiziskā slodze, apkārtējās vides temperatūra un stress, – skaidro doktore Sjūzena Baila–Halette (Susan Biehle-Hulette). – Sviedrus, kuri izdalās fiziskās aktivitātes un karstuma laikā, izstrādā eksokrīnie dziedzeri. Bet sviedrus, kuri rodas stresa situāciju rezultātā, izstrādā apokrīnie dziedzeri, un tie iegūst nepatīkamu smaržu baktēriju dēļ, kuras atrodas ādā. Eksperti jau ir pierādījuši šādu „stresa” sviedru iedarbību uz emocionālo stāvokli un smadzeņu darbību. Tomēr agrāk neviens neapskatīja to ietekmi uz sociālo novērtējumu, tādēļ mēs nolēmām novērst šo nepilnību”.

Kā ziņo Lielbritānijas izdevums Daily Mail, ārstu komanda Bailas–Halettes vadībā paņēma trīs dažādu tipu sviedru paraugus no 44 sieviešu dzimuma pārstāvēm, lai noteiktu apkārtējo attieksmi pret katru no šīm kategorijām.

Paraugos atradās šādas sviedru smaržas: pēc stresa, kuru juta pirms publiskas uzstāšanās un intelektuālas darbības laikā, kā arī pēc 15 treniņa minūtēm uz trenažiera. Trešais sviedru tips tika iegūts pēc dezodoranta lietošanas.

Pēc tam zinātnieki parādīja 120 vīriešiem un sievietēm video, kurš demonstrēja 44 brīvprātīgo ikdienas uzdevumus, tādus kā darbus ofisā, mājas uzkopšanā un bērnu kopšanā.

Visi skatītāji, kuri sajuta sviedru smaržu, kura parādījās pēc dezodoranta lietošanas, novērtēja sievietes kā „par sevi pārliecinātas, uzticamas un kompetentas”. Bet „stresa” sviedru smarža novērotājiem radīja tieši pretējas sajūtas: viņi nosauca eksperimenta dalībnieces par „saspringtām”.  

Turklāt visi 120 cilvēki, kuri juta stresa smaržu, atzinās, ka dāmas klipā nerada uzticību, jo viņiem liekas, ka viņas nav pārliecinātas par sevi un ir nekompetentas.


Написать комментарий