Sola atrast iespēju iedzīvotājiem bez maksas vērot Latvijas hokeja izlases spēles

foto: fresher.ru
foto: fresher.ru

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) meklēs risinājumu, kā nodrošināt, lai Latvijas iedzīvotāji bez maksas varētu noskatīties Latvijas hokeja izlases startu 2014.gada Ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos un pasaules čempionātu hokejā – pasākumus, kuru translēšanai Latvijā ekskluzīvas tiesības ir MTG grupai, kas paziņojusi par aiziešanu no bezmaksas apraides.

MTG piederošie komerctelevīziju kanāli LNT un TV3 no nākamā gada vairs nebūs skatāmi bezmaksas apraidē, taču grupa ieguva ekskluzīvās tiesības pārraidīt Latvijas hokeja izlases spēles.

Savukārt elektronisko mediju likums paredz, ka Latvijas jurisdikcijā esošie elektroniskie plašsaziņas līdzekļi, izmantojot savas ekskluzīvās tiesības, raida tā, lai vismaz 95% Latvijas teritorijas iedzīvotāji varētu tiem sekot ar bezmaksas televīzijas starpniecību tiešraidē vai ierakstā. Par svarīgiem notikumiem tiek uzskatīti notikumi, kas atbilst vismaz diviem šādiem kritērijiem -tas ir Latvijas iedzīvotājiem īpaši nozīmīgs valstisks vai kultūras pasākums; tas ir starptautiska mēroga sporta pasākums vai sacensības, kurās piedalās Latvijas nacionālā komanda; pasākums tradicionāli ir atspoguļots ar bezmaksas televīzijas starpniecību un piesaistījis ievērojamas Latvijas iedzīvotāju daļas uzmanību.

"Problēma pastāv un tā tiks risināta. Risinājums ir jāatrod, jo to noteic likums un Ministru kabineta noteikumi," portālam "Delfi" uzsvēra NEPLP priekšsēdētāja vietniece Aija Dulevska, norādot, ka vēl nav tikusies ar MTG Latvija vadītāju Baibu Zūzenu, kura publiski jau solījusi, ka Latvijas hokeja izlases startu olimpiādē un pasaules čempionātā Latvijas skatītāji varēs vērot bez maksas.

"Man pagaidām grūti pateikt, kāds būs risinājums. Nedomāju, ka ir iespējams bezmaksas apraidē parādīt tikai dažas stundas," teica Dulevska.

Bijušais NEPLP loceklis, tagadējais "Lattelecom" Juridiskās daļas direktors Toms Meisītis trešdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē norādīja, ka izveidojusies situācija liek domāt par to, vai nākotnē vispār ir pieļaujams, ka komercmediji var pretendēt uz visai sabiedrībai būtisku notikumu atspoguļošanu.

Baiba Zūzena portālam "Delfi" atzina, ka MTG plāno saglabāt visas ekskluzīvās tiesības uz hokeja izlases spēļu pārraidēm. "Mēs izpildīsim Ministru kabineta noteikumus un atradīsim risinājumu, lai Latvijai nozīmīgākie sporta notikumi būtu pieejami visiem skatītājiem," norādīja Zuzēna, tiesa, neprecizējot, kāds būs šis risinājums.

Savukārt LTV, kas no nākamā gada būs vienīgā televīzija, kuru varēs vērot bez maksas, teorētiski ir gatava sadarbībai ar MTG, lai nodrošinātu iespēju hokeja spēles skatīties visiem Latvijas iedzīvotājiem, portālam "Delfi" atzina LTV Komunikācijas vadītājs Klāvs Radziņš. Ja tāda iespēja būs, LTV gatava izskatīt sadarbības iespēju ar MTG, taču pašreiz ir pāragri par to runāt, atzina Radziņš.

2014. gada Ziemas Olimpisko spēļu visu gaitu, izņemot hokeju, translēs LTV, bet hokeja pārraides tiesības izsolē iegādājās MTG grupa.


Написать комментарий