PBK noliedz līdzdalību Lietuvu saniknojušā raidījuma veidošanā

foto: yuga.ru
foto: yuga.ru

“Pirmais Baltijas kanāls” (PBK) un tā ziņu dienesta žurnālisti nav piedalījušies 4.oktobra programmas „Cilvēks un likums” veidošanā, kas bija veltīta Lietuvas brīvības cīņām un 1991.gada 13.janvāra traģiskajiem notikumiem un kurā pausto Latvijas jurisdikcijā esošajam PBK lūgusi atsaukt Lietuvas radio un televīzijas komisija (LRTK).

„Baltic Media Alliance" preses sekretārs Edžus Vējiņš paziņojumā medijiem norāda, ka PBK nav piedalījies minētās Alekseja Pimanova autorprogrammas veidošanā.

Atbilstoši tradicionāli pastāvošajai praksei, PBK šo programmu no "Krievijas Pirmā kanāla" saņēma īsi pirms tās pārraidīšanas ēterā. Tādējādi PBK nebija iespēju iepazīties ar tajā pārstāvētajiem viedokļiem.

Tāpat kā citos līdzīgos gadījumos, kas skar plašsaziņas līdzekļus, arī šajā gadījumā par autorraidījumā „Cilvēks un likums" paustajiem viedokļiem atbildību visupirms nes šīs programmas autori un personas, kas šos viedokļus izteikuši.

PBK šobrīd gatavo vēstuli programmas „Cilvēks un likums" vadītājam Pimanovam. "Ceram, ka tas dos iespēju elektroniskos plašsaziņas līdzekļus uzraugošajām institūcijām uzklausīt otras iesaistītās puses viedokli un sekmēs izsvērta lēmuma pieņemšanu, kas atbilst Lietuvas un Latvijas likumdošanai," norādīts paziņojumā.

Neraugoties uz vārda brīvības fundamentālo nozīmi jebkuras demokrātiskas valsts pastāvēšanā un uz to, ka plašu rezonansi izraisījusī Lietuvas vēsturisko notikumu interpretācija izskanēja konkrētā žurnālista autorprogrammā, arī vārda brīvības tiesības nav absolūtas un var tikt ierobežotas, atzīst PBK. Taču demokrātiskā valstī tikai tiesa, vispusīgi izvērtējot konkrētās lietas apstākļus, var pieņemt lēmumu, kā vērtējami vienas vai otras puses izteiktie viedokļi. PBK nevar uzņemties tiesas funkcijas, atzīmēts preses paziņojumā.

„Uzskatām, ka tikai no tiesas lēmuma var izrietēt tālākas konsekvences saistībā ar izteikto viedokļu autoriem vai mediju, kas tās publiskojis. Vadoties no tiesas lēmuma, PBK ir gatavs atvainoties par minētā raidījumā izteikto pozīciju un izpildīt jebkurus citus tiesu instanču lēmumus saistībā ar šo programmu," pausts paziņojumā.

"Izsakām nožēlu, ka minētais raidījums ir aizskāris Lietuvas iedzīvotāju pilsoniskās jūtas. PBK ir gatavs piedāvāt savu Lietuvas lokālo ziņu „Lietuvas laiks" informatīvo platformu Lietuvas sabiedrības pārstāvjiem sava viedokļa paušanai par šo problēmjautājumu," teikts paziņojumā presei.

Vienlaikus PBK informē, ka vērsīsies tiesā pret personām, kas bez iepriekšēja uzraudzības vai likumdošanas institūciju lēmuma aicina atņemt kanāla apraides licenci tādējādi graujot kanāla reputāciju.

Kā ziņots, Lietuvas Seima deputāte Rasa Jukņevičiene ierosinājusi atņemt licenci telekanālam "Pervij Baltijskij kanal", vēsta portāls "Delfi.lt". Šo prasību viņa skaidrojusi ar pagājušajā nedēļā telekanālā rādīto pārraidi, kurā pausta nicinoša attieksme pret Lietuvas brīvības cīņām un 1991.gada 13.janvāra traģiskajiem notikumiem.

Kabeļtelevīzijas pakalpojumu kompānija "Cgates" pirmdien pieņēmusi lēmumu uz laiku atslēgt telekanālu "Pervij Baltijskij kanal", reaģējot uz daudzu klientu sūdzībām par pagājušajā nedēļā tajā rādīto pārraidi.

Latvijas Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) solījusi pārbaudīt "Pervij Baltijskij kanal" pārraidi, kurā, iespējams, pausta nicinoša attieksme pret Lietuvas brīvības cīņām un 1991.gada 13.janvāra traģiskajiem notikumiem.


Написать комментарий