Spānijas pludmalē atrasts desmit metrus garš monstrs 2

foto: grindtv
foto: grindtv

Spānijas Kantabrijas provinces pludmales apmeklētāji otrdien bija ļoti pārsteigti un pat nedaudz nobijušies, kad uzgāja gigantiskā kalmāra ķermeni, kuru viļņi iznesa krastā gandrīz nebojātu.

Leģendārais un noslēpumainais jūras dzīļu iemītnieks, kuru zinātnes pasaulē pazīst kā arhitetiusu (latīņu val. Architeuthis Dux), sasniedz 10 metru garumu un sver ap 180 kg.

Pludmalē atrasto molusku nogādāja uz Kantabrijas jūras muzeju, kurā to speciālā veidā apstrādāja un sasaldēja līdz brīdim, kamēr valdība un zinātnieki vienosies, kā rīkoties ar jūras gigantu, - ziņo fedpost.ru.

Pēc El Diario Моntanjesa datiem zinātnieki un pilsētas administrācija nevar vienoties par to, kam pieder kalmārs. Ierēdņi uzstāj, ka milzīgo galvkāji jāizstāda apskatei, bet zinātnieki, kuriem reti izdodas pētīt šīs būtnes, pieprasa uzšķērst kalmāru zinātnes labā.

Neskatoties uz strīdiem un domstarpībām, atradums ir tik tiešām pārsteidzošs. Gigantiskie kalmāri ir lielākie zemes bezmugurkaulnieki un praktiski nav noķerami, tādēļ ir maz izpētīti.

Parasti viņi dzīvo dziļumā no 300 līdz 900 m, kur zinātnieki praktiski nevar nokļūt, bet tie ķermeņi, kurus agrāk izskalota krastā, ļoti reti saglabājās tik labi kā pēdējais atradums.

Tomēr zinātnieki nepamet mēģinājumus uzzināt vairāk par gigantiskajiem moluskiem. 2004. gadā Japānas zinātnieki pirmo reizi ieguva pirmos milzīgā kalmāra attēlus. 2006. gadā Japānas pētnieku grupa izcēla no ūdens dzīvu kalmāra mātīti, kuras garums bija 7 m.

Kā zināms, gigantiskie kalmāri ēd citus kalmārus un zivis, bet paši ir kašalotu loms. Literatūrā tos atspoguļoja kā briesmīgus monstrus, bet viņu uzbrukumu fakti kuģiem nebija pierādīti. Pēc Smitsonas nacionālā dabas vēstures muzeja datiem vislielākā gigantiskā kalmāra garums sastādīja 13 m.

Kantabrijas pludmalē izskaloto kalmāru nofotografēja Enrike Toledo.  

„Dzīvnieks gāja bojā jūrā, un okeāna straumes to izskaloja krastā. Kalmārs bija labā stāvoklī, viņam trūkst tikai viena taustekļa” – pastāstīja fotogrāfs. Viņš atzīmēja, ka dzīvnieka acis izskatījās kā dzīvas. Par to nav jābrīnās, jo gigantiskajam kalmāram ir lielākās acis dzīvnieku pasaulē. Tās var sasniegt 25 cm diametru. Uz šodienu pasaulē ir tikai daži muzeji, kuru ekspozīcijās izstādīti šo dzīvnieku ķermeņi.


Написать комментарий

Tas ir krakens.

Tik drausmīga latviešu valoda :(

Написать комментарий