Spāņu darbaspējas slikti iespaido… Hitlers

foto: dw.de
foto: dw.de

Ceturtajā lielākajā eirozonas ekonomikā ir salīdzinoši slikti produktivitātes rādītāji, jo Spānijas strādnieki vienkārši ir pastāvīgi noguruši jeb, pareizāk sakot, neizgulējušies.

Tā secina Spānijas parlamenta sagatavots oficiāls ziņojums par darbaspēka stāvokli valstī. Iemesls tam ir fašistiskā diktatora Francisko Franko laikā 1940. gados stundu atpakaļ pagrieztais Spānijas laiks, lai arī šai ziņā piemērotos nacistiskajai Vācijai, atsaucoties uz ziņojumu, vēsta smatrplanet.com.

Statistika liecina ne vien par salīdzinoši zemu spāņu produktivitāti pret darbā pavadīto laiku, bet arī par biežākiem negadījumiem darba vietās, darba kavējumiem un strādājošo augstāku stresa līmeni nekā strādniekiem līdzīgos apstākļos kaimiņvalstīs. Un tas viss tāpēc, ka spāņi turpina ignorēt dabisko nepieciešamību dzīvot savā laika joslā, kas sakrīt ar Lielbritāniju un Portugāli, nevis ar Vāciju. Turklāt valsts ievēro arī t.s. vasaras laiku dienasgaismas taupīšanai, kas nozīmē, ka no marta beigām līdz septembra beigās spāņiem ir jāceļas veselas divas stundas agrāk nekā to diktē viņu iekšējais «bioloģiskais pulkstenis».

Iznākumā tautā ir attīstījušies īpatnēji paradumi, secina parlamentārā komisija. Tie ir, piemēram, pavēlās maltītes ap vieniem vai diviem dienā ar «slavenajiem» divu stundu pusdienas pārtraukumiem pirms atkal ķerties «pie virpas». Uz vēlāku laiku attiecīgi spāņi ir atbīdījuši vakariņas un došanos pie miera, kas saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām izraisa sistemātisku neizgulēšanos vismaz par stundu diennaktī.

Parlamenta ziņojums noslēgumā iesaka Spānijai saskaņot savu oficiālo laiku ar Rietumeiropas laiku. Protams, 70 gados attīstījušies darba un uzvedības paradumi nebūs labojami tik vienkārši, parlamenta secinājumiem veltītā publikācijā komentē Spānijas laikraksts El País


Написать комментарий