Turcijas iedzīvotāju vēlēšanās iestāties ES ievējojami samazinājās

foto: itcrumbs.ru
foto: itcrumbs.ru

Turcijas iedzīvotāju vēlēšanās iestāties ES ievējojami samazinājās pēdējās desmitgades laikā, bet NATO atbalsts no sabiedrības puses Turcijā ir zemākais ES dalībvalstu vidū.

Par to liecina sabiedriskās domas aptauja, kuru publicēja ASV Māršala fonda Vācijas fonds, ziņo Today's Zaman.

Pēc aptaujas datiem, kuras ietvaros tika novērtēta sabiedriskā doma 11 ES dalībvalstīs, Turcijā un ASV 44% Turcijas respondentu salīdzinājumā ar 48% pērn izteicās par Turcijas iestāšanos ES. Tas ir ievērojami mazāk nekā 2004. gadā, kad par Turcijas iestāšanos ES izteicās 73% respondentu. Līdzdalības ES atbalsts samazinājās no 63% 2005. gadā līdz 40% 2007. gadā, bet pēc tam no 2009. gada līdz 2012. gadam pieauga līdz 48%.

Pret iestāšanos ES izteicās 34% turku salīdzinājumā ar 29% pērn un tikai 9% 2004. gadā.

Tomēr Turcijā ir pozitīvāk noskaņoti par iestāšanos ES nekā vairākumā ES dalībvalstu pret Turcijas uzņemšanu savienībā. Tikai 20% Eiropas respondentu pozitīvi attiecas pret Turcijas iestāšanos ES, bet 33% reaģēja negatīvi.

Uz jautājumu par to, vai dalība NATO ir valsts drošības pamatfaktors, 39% Turcijas respondentu atbildēja pozitīvi un 39% - negatīvi.

Tāpat kā agrāk Turcija ir NATO biedrs ar vismazāko sabiedrības atbalstu. Lielākais vairākums (70%) no tiem, kuri teica, ka līdzdalība NATO vairāk nav nepieciešama, domā, ka Turcijai jābūt spējīgai pieņemt patstāvīgus lēmumus militārajā sfērā.

Turklāt 50% no šiem respondentiem grib redzēt izdevumu palielinājumu aizsardzībai salīdzinājumā ar 32%, kuri grib, lai izdevumi šai jomai paliktu pašreizējā līmenī. Un tikai 15% respondentu ir par militāro izdevumu samazināšanu.

Turklāt 51% atzinīgi nenovērtē Turcijas piedalīšanos Afganistānas operācijā, tai pašā laikā 37% akceptēja to.

Tāpat aptauja rāda, ka Turcijas sabiedrība grib, lai valstij būtu iespēja starptautiskajos jautājumos rīkoties vienatnē, nevis sadarbībā ari ES, ASV un reģiona kaimiņiem. 38% turku domā, ka viņu valstij jārīkojas patstāvīgi, tai pašā laikā 21% respondentu paziņoja, ka Turcijai jāsadarbojas ar ES starptautiskajos jautājumos. Relatīvi nedaudzi turki domā, ka viņu valstij cieši jāsadarbojas ar ASV (9%) un Krieviju (2%).


Темы: , , , , , ,
Написать комментарий