CVK pārbaudei pirmo reizi iesniegti paraksti par Eiropas pilsoņu iniciatīvu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Piektdien Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) pārbaudei iesniegti pirmie Latvijas pilsoņu parakstītie paziņojumi par atbalstu Eiropas pilsoņu iniciatīvai „Ūdens un sanitārija ir cilvēka tiesības! Ūdens ir sabiedrisks labums, nevis prece!”, portālu „Delfi” informēja CVK.

Eiropas pilsoņu iniciatīva ir jauna iespēja, ar kuru ES pilsoņi var aicināt Eiropas Komisiju (EK) izstrādāt tiesību aktus par jautājumiem, kas ir ES kompetencē un attiecībā uz kuriem ES drīkst izdot likumus. Šī iespēja Eiropas pilsoņiem ir kopš pagājušā gada 1.aprīļa, kad stājās spēkā Eiropas Parlamenta un Padomes regula par pilsoņu iniciatīvu.

Iesniegtās Eiropas pilsoņu iniciatīvas mērķis ir panākt, lai ES likumdošana noteiktu visām valstu valdībām nodrošināt visus pilsoņus ar pietiekami daudz un tīru dzeramo ūdeni un sanitāriju.

Pēc iniciatīvas organizatoru sniegtajām ziņām Latvijas CVK iesniegti 450 atbalsta paziņojumi, no kuriem 241 aizpildīts internetā, bet 209 – papīra formātā. Faktiskais iniciatīvas parakstītāju skaits CVK jānosaka divu mēnešu laikā, pēc tam nosūtot organizatoriem attiecīgu sertifikātu, kas apliecina derīgo paziņojumu skaitu.

Tiesības organizēt parakstu vākšanu Eiropas pilsoņu iniciatīvas atbalstam ir pilsoņu komitejai, kas sastāv no vismaz septiņiem ES pilsoņiem, kuri dzīvo vismaz septiņās dažādās dalībvalstīs. Arī paraksti jāvāc vismaz septiņās dalībvalstīs, kurās katrā nepieciešams savākt regulā par pilsoņu iniciatīvu noteikto minimālo parakstu skaitu. Piemēram, ja viena no šīm septiņām valstīm būtu Latvija, tad iniciatīvas atbalstam būtu nepieciešams savākt 6750 Latvijas pilsoņu parakstu.

Šobrīd EK interneta vietnē parakstu vākšanai ir reģistrētas 17 iniciatīvas par tādiem jautājumiem kā izglītība, brīvprātīgais darbs, cilvēka embrija dzīvības aizsardzība, klimata un enerģētikas politika u.c.

Izteikt atbalstu Eiropas pilsoņu iniciatīvai drīkst ikviens ES pilsonis, kurš sasniedzis pietiekamu vecumu, lai piedalītos EP vēlēšanās. Visās ES dalībvalstīs vēlēšanu vecuma cenzs ir 18 gadi, izņemot Austriju, kur tas ir 16 gadi. ES pilsoņi atbalstu iniciatīvai var paust papīra formātā vai elektroniski internetā, aizpildot noteikta parauga veidlapu.


Написать комментарий