Zinātnieki piespiedīs kaķus nebaidīties no suņiem, pārvēršot tos par zombijiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pētījuma rezultātā zinātnieki konstatēja, ka peļu smadzeņu inficēšana ar parazītu var viņas atbrīvot no iedzimtām bailēm no kaķiem, faktiski pārvēršot tās par zombijiem.

Turklāt baiļu zudums var saglabāties arī pēc viņu smadzeņu izoperēšanas. Tas ļauj domāt, ka infekcija var novest pie neatgriezeniskām izmaiņām grauzēju smadzenēs.

Inficētās peles vairs nebaidās no kaķiem, un tas ir labi gan kaķiem, gan parazīta, jo kaķis iegūst barību viegli, bet parazīts nokļūst kaķa zarnu traktā, kurā var vairoties.

Kalifornijas universitātē veiktais pētījums konstatēja, ka parazīta ietekme uz domāšanas procesiem ir stiprāka, nekā tika uzskatīts agrāk. Aspirante Vendija Ingrama pētīja peļu reakciju uz kaķu urīnu, no kura viņas parasti izvairās, un trušu urīnu, uz kuru peles nereaģē, ziņo Lielbritānijas izdevums Mail Online.

Iepriekšējie pētījumi parādīja, ka peles zaudē bailes pret kaķu urīnu vairāku nedēļu laikā pēc inficēšanas. Ingrama pierādīja, ka trim izplatītākajiem toksoplazmmas veidiem nepieciešami vismaz četri mēneši, lai peles pārstātu baidīties no kaķiem.

Pētījuma gaitā, kura rezultāti tika publicēti žurnālā PLoS ONE, Ingrama konstatēja, ka pat pēc tam, kā toksoplazmas tika izoperētas no grauzēju smadzenēm, peles nebaidījās no kaķiem.

Parazīts toksoplazma, inficējoties ar kuru, slimniekiem ir novērojami saaukstēšanās simptomi. Tas var būt nāvējoši bīstams, izsaukt grūtniecēm spontānus abortus vai nāvi imūnsistēmas darbības traucējumu dēļ, bet tam ir arī cita īpatnība – tas pārvērš peles par zombijiem.

Ingrama apgalvo, ka parazīts var izmainīt neironus, kuri atbild par atmiņu un peļu apmācību. Visā pasaulē trešdaļa cilvēku ir inficēta ar toksoplazmu. Patlaban aspirante turpina pētījumus un mēģina noskaidrot, kā imūnsistēmas pretestība ietekmē peļu smadzenes un parazīta uzvedību.

„Es domāju, ka šis parazīts zina par mūsu smadzenēm vairāk nekā mēs, un tam ir iespēja ietekmēt vēlamās izmaiņas grauzēju uzvedībā”, - teica viņa.


Написать комментарий