Lašu audzētājiem plāno iznomāt platības Baltijas jūrā; rada bažas ekologiem

foto: alp.dp.ua
foto: alp.dp.ua

Latvijas teritoriālajos ūdeņos iecerēts atvēlēt astoņus laukumus dažādu akvakultūras veidu attīstīšanai – uzņēmēji vēlas Baltijas jūrā zemūdens sprostos audzēt lašus un foreles. 

Ekologi uzskata, ka šāda iecere varētu radīt «graujošu ietekmi uz vidi», piektdien raksta laikraksts Diena.

Par akvakultūras veidu attīstīšanu Baltijas jūrā un Rīgas jūras līcī izstrādāts Ministru kabineta (MK) rīkojuma projekts, par kuru vēl lems valdība. Vēlmi audzēt zivis jūras teritorijās izteicis uzņēmums SIA Ekobaltika Group, kas dibināts šā gada janvārī ar pamatkapitālu trīs lati. Ar uzņēmuma pārstāvjiem Dienai neizdevās sazināties. Nav noteikts, ka tiesības uz nomas laukumiem iegūs tieši šis uzņēmums, jo pieteikumi uz katru teritoriju tiks vērtēti atsevišķi.

Zivju audzētavas Tome vadītājs Ivars Putviķis iepriekš pauda, ka Baltijas jūras apstākļos daudz perspektīvākas būtu citas jomas, piemēram, aļģu audzēšana mākslīgos apstākļos.

Tradicionālajai zivju audzēšanai sprostos var būt graujoša ietekme uz vidi ekskrementu, medikamentu un barības piesārņojuma dēļ, tāpēc būtu atbalstāma tikai tādu kultūru audzēšana, kurām nav nepieciešama piebarošana vai, kuras audzējot, netiek piesārņota vide, norāda Latvijas Hidroekoloģijas institūta pētniece Ingrīda Puriņa.


Написать комментарий