Daugavpils pilsētas dome saglabās tiesības ierobežot NĪN pieaugumu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils pilsētas domes Finanšu komitejas deputāti atbalstīja pašvaldības saistošo noteikumu pieņemšanu par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) piemērošanu mūsu pašvaldībā.

Domes Finanšu nodaļas vadītāja vietniece Ivonna Funte paskaidroja, ka noteikumos, kuri stāsies spēkā 2014.gada 1.janvārī, ir iekļautas iepriekšējos noteikumos atrunātās normas. Vienīgā atšķirība ir saistīta ar to, ka iepriekšējie noteikumi tika pieņemti uz gadu, bet pašreizējie būs spēkā nenoteiktu laiku.

I.Funte atzīmēja, ka, pieņemot noteikumus, pašvaldība ir saglabājusi prasību, ka nekustamā īpašuma nodokļa apmērs, ja nemainās nekustamā īpašuma lietošanas mērķis, nedrīkst pārsniegt iepriekšējā gada aprēķināto nodokļa apmēru vairāk kā par 25%. 

Minētā prasība, kas atvieglo iedzīvotāju nodokļu slogu, likumā ir paredzēta tikai 2013. un 2014.gadā.

Tādējādi no 2015.gada pašvaldība nespēs ierobežot nodokļa pieaugumu. Tomēr, pēc I.Funtes vārdiem, iespējams, tas nebūs nepieciešams, jo summa, kuru pašvaldība varētu iegūt, neierobežojot nodokļa pieaugumu, ar katru gadu samazinās un nākamgad varētu sastādīt 5 800 latus.

Tāpat tika saglabāta prasība, ka Daugavpilī ar nekustamā īpašuma nodokli netiks apliktas saimnieciskajā darbībā neizmantojamās palīgēkas, ja palīgēkas platība pārsniedz 25 m2.

Tomēr sagruvušas un cilvēku dzīvības apdraudošas būves tiks apliktas ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā no lielākās summas: būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības vai būves kadastrālās vērtības.


Написать комментарий