Pašvaldību prasības nākamā gada budžetā ir utopiskas, uzskata Vilks

foto: kasnotiek.com
foto: kasnotiek.com

Pašvaldības vēlas redzēt neadekvātu nodokļu ieņēmumu pieaugumu, pēc vairākām tikšanās reizēm ar Latvijas Pašvaldību savienību, uzskata finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Trešdien, 18. septembrī Vilks, kā arī Finanšu ministrijas (FM) un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvji tikās ar Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētāju Andri Jaunsleini, valdi un speciālistiem, lai izskatītu Ministru kabineta un LPS vienošanās un domstarpību protokolu.

„Pēc vairākkārtējām tikšanās reizēm un sarunām, jāteic, ka pašvaldības vēlas redzēt neadekvātu nodokļu ieņēmumu pieaugumu, proti, no kopējiem nodokļu ieņēmumiem nākamajos gados palielināt apjomu pašvaldību budžetos līdz pat 25%. Jāteic, ka LPS prasības nākamā gada budžetā par labu pašvaldībām ir utopiskas un neizpildāmas, turklāt pilnīgi bez nekāda ekonomiska pamatojuma. Pats dīvainākais, jo vairāk valsts nolemtu atvēlēt nākotnes pensijām, sociālajiem pabalstiem, jo vairāk būtu „parādā” pašvaldībām,” norāda Vilks.

Tikšanās laikā esot pārrunāti protokola projektā ietvertie jautājumi par pašvaldību budžetu ieņēmumiem vidējā termiņā, kā arī par aktualitātēm saistībā ar pašvaldībām plānoto finansējumu 2014. gada valsts budžetā. IZM pārstāvji arī informēja par nākamajā gadā plānoto finansējumu izglītības jomā, proti, finanšu līdzekļu piešķiršanu skolēnu brīvpusdienu, mācību līdzekļu nodrošināšanai, kā arī pedagogu darba samaksas jautājumiem.

Izskatot protokola projektu, domstarpības radās par Iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadali starp pašvaldībām un valsti.

Attiecīgi LPS tagadējo 20% un 80% sadales vietā vēlas nodokļa sadali par labu pašvaldībām līdz pat 85%, kad valstij paliktu 15%. Šādam LPS priekšlikumam nav nekāda ekonomiska pamatojuma, pēc sākotnējām sarunām norāda Vilks.


Написать комментарий