Start-Up Nation autors stāsta, kā valstij kļūt par «veiksmes stāstu»

foto: SXC
foto: SXC

Ekonomists un publicists, grāmatas Start-Up Nation autors Sauls Singers mēģina izskaidrot, kāpēc Izraēla kļuvusi par inovāciju lielvalsti, un ko no tās var mācīties, piemēram, Latvija, vēsta laikraksts Diena.

«Manuprāt, ir dažas tehnikas lietas Izraēlas stāstā, kas var būt piemērotas arī citām valstīm. Un ir lietas, kas tomēr saistītas tikai ar Izraēlu,» jautāts par to kā sākās Izraēlas start-up veiksmes stāsts, norāda S. Singers. «Mūsu galvenā ziņa, kad mēs runājam ar citām valstīm, kad runājam, kā būvēt inovāciju sektoru, ir – ikvienam inovāciju sektoram ir jābūt unikālam katrai individuālajai valstij. Jo katrs inovāciju sektors ir būvēts uz konkrētās valsts stiprajām pusēm. Un katra valsts šajā jautājumā ir atšķirīga. Tāpēc galvenais, ko varat mācīties no Izraēlas, ir – darīt nevis kā Izraēla, bet darīt kā Latvija, izskaitļojot, ko jūs kā Latvija inovāciju jomā varat darīt,» norāda S. Singers.

Viņš min arī «dažas tehniskas detaļas», ko Izraēla īstenoja deviņdesmito gadu sākumā. «Valdība toreiz izdarīja kaut ko, kas bija visgudrākā lieta, ko valdība Izraēlā jebkad ir darījusi. Tā izstrādāja speciālu programmu, lai sāktu riska kapitāla industriju. Jo valdība deviņdesmito gadu sākumā saprata – veidojas dažādu inovatīvu ideju projekti, veidojas start-up, bet tiem nav pieejams riska kapitāls – ne starptautiskais, ne nacionālais. Nacionāli nebija tādas naudas, bet starptautiski mēs nebijām interesanti, neviens par mums nezināja. Valdība teica – mēs veidosim speciālu fondu no valsts budžeta, no kura zināmā apmērā līdzfinansēsim tādu vai citu riska kapitāla ieguldījumu ar nosacījumu – ja projekts strādā, valsts saņem diezgan simboliskus procentus, ja tas izgāžas – nekāda nauda nav jāatmaksā. Tātad valsts uzņēmās uz sevi daļu riska. Ļoti īsā laikā tas nodrošināja samērā lielu riska kapitāla pieplūdumu,» stāsta Start-Up Nation autors, uzsverot, ka šāds pasākums «strādā» tikai tad, ja start-up paši par sevi jau ir sākuši veidoties. «Šis valdības solis pats par sevi tos neveido, tikai mazina tirgus riskus un palīdz projektus apgādāt ar kapitālu,» norāda S. Singers.


Написать комментарий