Mihails Pupiņš: biežā čūsku parādīšanās pilsētas centrā nav iemesls izrēķināties ar tām

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā portālam Gorod.lv pastāstīja Latgales zoodārza direktors Mihails Pupiņš, pēdējās četrās dienās pie viņa bieži vēršas ar nemiera pilniem zvaniem.

Praktiski katru dienu mūsu pilsētas centrā cilvēki satiek čūskas. Nav noslēpums, ka šie rāpuļi vairākumam no mums nepatīk, cilvēki izturas pret čūskām ar lielu piesardzību un pat nepatiku.

„Tikai vakar saņēmu neparastu zvanu: vīrietis pateica, ka no kabeļa atveres sienā uz viņu skatās čūska. Izrādījās, ka tas ir zalktis. Aizvakar uz veikala kāpnēm pilsētas centrā Saules ielā arī redzēja čūsku, kas rezultātā izrādījās zalktis. Kamēr es meklēju plastikāta tvertni, lai tur ievietotu dzīvnieku, kaut kas viņam jau uzbruka un zalktis galu galā gāja bojā”, - paziņoja M. Pupiņš.

Pēc zinātnieka vārdiem pastāv vairāki iemesli, kāpēc tik bieži parādās čūskas, kuras ir indīgas un nav indīgas, parādās pilsētā. Pirmkārt, ap Daugavpili vairs nav apartu un ar indīgām ķimikālijām apstrādātu lauku, kuri kalpotu par savdabīgu šķērsli. Toties ir daudz aizaugušu krūmu un purvainu vietu, kurās mīl apmesties čūskas.

Otrkārt, tas ir viens no tās pašas globālās sasilšanas rezultātiem, ar kuru mūs tik bieži baida pēdējā laikā. Treškārt, ātri iestāsies aukstums, un čūskas meklē ziemošanas vietas: pagrabus, māju pagrīdes utt. „Cilvēkam mana māja ir mans cietoksnis, bet čūskai tā ir tikai akmeņu un dēļu kaudze, kurā var pārziemot”, - joko M. Pupiņš.

Zoodārza direktors nomierināja pilsētniekus, ka pavisam drīz, jau pēc pirmajām salnām čūskas mēs vairs neredzēsim. Tomēr, satiekot čūsku pilsētā, vispirms ir jānosaka tās suga. Turklāt izdarīt to ir pavisam vienkārši: ja čūskai ir divi dzelteni vai oranži plankumi, tad tas ir zalktis, kurš nav indīgs. Ja čūskai uz muguras ir svītra, jūsu priekšā ir odze, bet, ja čūska spīd kā metāls, jūsu priekšā ir bezkāju ķirzaka glodene. Bet ar projektu LIFE+ aizsargājamo gludeno čūsku Daugavpilī praktiski nav iespējams, bet, ja tas tomēr ir noticis, tad jūs esat veiksminieks. Turklāt ekstremālā cienītāji var ieskatīties čūskai acīs: gludenai čūskai ir apaļa acs, bet odzei – vertikāla kā kaķim.

Ja jūs noteicāt čūskas sugu, apstājieties 4 m attālumā no čūskas un piezvaniet zoodārza direktoram (kontakti šeit: http://latgaleszoo.biology.lv/). Vēl labāk, ja čūsku nofotografēs ar mobilo telefonu. Ja čūskas ir bieži viesi jūsu mājās vai piemājas dārzā, jārīkojas pašiem. Saimniecības preču veikalā jānopērk nelielu tīkliņu ar smalku tīklu un augstu atkritumu spaini ar vāku. Kad rāpulis kārtējo reizi parādās, to jānoķer ar tīkliņu, jāapgriež spaini un „jāiesēdina” čūsku tur. Pēc tam var piezvanīt uz zoodārzu vai patstāvīgi izvest čūsku ārpus pilsētas.

Turklāt patlaban pastāv daudz čūskas atbaidošu līdzekļu, kurus var atrast internetā. Katrā gadījumā cilvēkam nevajag uzbrukt čūskām.

„Čūskas te dzīvoja jau pirms cilvēkiem, tādēļ tās nogalināt un dzīt prom ir ļoti slikts variants”, - domā M. Pupiņš.


Написать комментарий