Daugavpils novada domes priekšsēdētāja pastāstīja par komandējumu uz Sanktpēterburgu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

No 27. augusta līdz 29. augustam Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska piedalījās forumā „Vietējo pašvaldību attīstības atbalsts ar mērķi uzlabot dzīves kvalitāti lauku apvidos”, kurš notika Sanktpēterburgā.

Tādēļ Gorod.lv korespondents lūdza Daugavpils novada domes priekšsēdētāju pastāstīt par šo braucienu.

Pēc Janīnas Jalinskas vārdiem projekta galvenie partneri ir Latvijas Pašvaldību savienība un Gulbenes novada pašvaldība, savukārt pieredzes apmaiņas brauciena galvenais mērķis bija uzzināt lauku ciematu attīstības paņēmienus.

„Mums likās interesants tas, ka Ļeņingradas apgabalā notiek kooperatīvu dibināšanas darbi, lai zemnieki nestrādātu vienatnē, bet sasniegtu savu mērķi kopā – tas atgādina laikus, kad pie mums pastāvēja patērētāju biedrības. Jāsaka, ka kooperatīvu dibināšanas ideja nepadodas viegli, jo cilvēki ir pieraduši pie tā, ka viņiem pieder privātīpašums, un atgriezties pagātnē viņi baidās. Kaut gan tajā pašā laikā viņi saprot, ka realizēt savu produkciju patstāvīgi ir pietiekami grūti”, - sāka J. Jalinska.

 Turklāt pēc Daugavpils novada domes priekšsēdētājas vārdiem projekta ietvaros dalībnieki apskatīja tādus sociālos objektus kā kultūras un sporta kompleksus: „Interesanti, ka mūsu bibliotēkas, kultūras nami un sporta kompleksi ir atsevišķas ēkas, bet Krievijā šo iestāžu piedāvātās iespējas ir apvienotas”.

„Tāpat mēs apmeklējām lielu gadatirgu „Agrorusj 2013”, kurā tika pārstāvēta dažāda lauksaimniecības produkcija. Te Ļeņingradas apgabala vadība atbalsta lauku ražotājus pēc savām iespējām – tāpat kā mēs popularizē un izplata produkciju savu iespēju robežās”, - pastāstīja Jalinska.

Pēc Daugavpils novada domes priekšsēdētājas vārdiem pagaidām Krievijas kolēģu pieredze mūsu situācijā nav pieņemama, jo uz šo brīdi iedzīvotāji pietiekami skeptiski izturas pret kooperatīvu dibināšanu un baidās no sadarbības kā tādas. 


Написать комментарий