Zinātnieki: Sliktam tēvam oliņas traucē

foto: plutar.ru
foto: plutar.ru

Vīriešu lepnuma izmēri ietekmē to, cik aktīvi tie iesaistās bērnu aprūpē, apgalvo ASV zinātnieki.

Pēc Atlantas Eimorija universitātes pētnieku domām, vīrieši, kuru oliņas ir nelielas, ar mazāku varbūtību būs gatavi mainīt autiņbiksītes, barot un vannot zīdaini, raksta "bbc.co.uk".

Protams, nozīme ir arī citiem faktoriem, piemēram, kultūras tradīcijām, u.t.t. Jāpiebilst, ka dzīvnieku pasaulē ir vērojama spēcīga saistība starp oliņu lielumu un partneru skaitu: tie, kuriem oliņas ir lielākas, vēlas nodarboties ar vairāk partneriem.

Zinātnieki pētīja evolūcijas teorijas pieņēmumu par tēviņu laika un spēka sadalījumu starp pārošanos un pēcteču audzināšanu. Vienlaikus secināts, ka lielāku oliņu īpašniekus vairāk interesē lielāka skaita bērnu radīšana, nevis rūpes par jau dzimušajām atvasēm. Pētījums, kas publicēts žurnālā "Proceedings of the National Academy of Science", apraksta novēroto saistību starp oliņu lielumu un tēva īpašībām septiņdesmit vīriešiem, kuriem ir bērni vecumā no viena līdz diviem gadiem.

Vīriešiem, kuriem ir mazas oliņas, zinātnieki brīdī, kad viņi aplūkoja savu bērnu fotogrāfijas, atklāja lielāku aktivitāti smadzeņu zonā, kura atbild par psiholoģisko atalgojumu, proti, pozitīvu reakciju uz kādu darbību.

Magnētiskā rezonanse atklāja trīskārtēju starpību starp vīriešiem ar vislielākajām un vismazākajām oliņām. Tie, kuriem oliņas bija mazākas nekā vidēji grupā, bija vairāk noskaņoti pildīt tēva pienākumus. Pie šadiem secinājumiem zinātnieki nonāca pēc intervijām ar pašiem vīriešiem un bērna mammām.

"Rezultāti liecina par to, ka daudzi vīrieši jau dabīgi ir vairāk tendēti rūpēties par mazuļiem, taču es nedomāju, ka tas var būt attaisnojums pārējiem vīriešiem. Pārējiem vienkārši ir jāpieliek lielākas pūles," raidsabiedrībai BBC teica viens no pētniekiem Džeimss Rilings.

Precīza saistība starp oliņu lielumu un tēva īpašībām nav zināma. Pētnieki uzskata, ka oliņu lielums ietekmē uzvedību, visticamāk, testosterona līmeņa atšķirību dēļ. Turklāt nav skaidrs, vai bērna dzimšana ģimenē iespaido vīrieša organismu.

"Mēs zinām, ka testosterona līmenis samazinās laikā, kad vīrieši aktīvi pilda tēva pienākumus," uzsver Rilings.

Pētījumu apstiprināšanai zinātniekiem vēl ir jāveic papildus pētījumi, tostarp jānoskaidro, vai mainās oliņu lielums pirms un pēc bērna dzimšanas.

Atlantas zinātnieki arī neņēma vērā kultūras tradīciju nozīmi un sabiedrības gaidas par vīriešu lomu bērnu audzināšanā. Turklāt visi vīrieši, kas piedalījās pētījumā, dzīvo Atlantā.


Написать комментарий