Izdota pirmā Gulbenes novada suvenīrmonēta

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Gulbenes novada pašvaldība sadarbībā ar Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeju ir izdevusi pirmo Gulbenes novada monētu, kas iekļaujas Latvijas nacionālā mantojuma suvenīrmonētu kolekcijā.

Monētas aversā ir iekalti trīs gulbji, kuri simbolizē novada vienīgās pilsētas – Gulbenes – un 13 pagastu vienotību. Trīs gulbji ir attēloti arī Gulbenes novada ģerbonī.

Monēta ir iepakota četros dažāda dizaina iepakojumos, kuri satur interesantus faktus par Gulbenes novadu.
Viens Gulbenes novada suvenīrmonētas iepakojums ir veltīts Gulbenes – Alūksnes Bānītim, kas ir vienīgais Baltijā regulāri kursējošais šaursliežu dzelzceļa vilciens.

Savukārt Stāmerienas pagastam veltītais suvenīrmonētas iepakojums vēsta, ka tieši Stāmerienas villaine tiek uzskatīta par greznāko Latvijā atrasto vēlā dzelzs laikmeta (12.gs.) villaini, kurai līdzīga nav zināma nekur citur pasaulē, bet Stāmerienas pils ir viens no spožākajiem 19./20. gs. mijas franču neorenesanses paraugiem Latvijā.

Retais zina, ka Gulbenes novada Tirzas pusē dzimušā mākslinieka Ludolfa Liberta glezna "Atmiņas par Rīgas torņiem" 1953. gadā dāvināta ASV prezidentam Dvaitam Deividam Eizenhaueram un novietota viņa darba kabinetā. Televīzijas ekrānos, sniedzot informāciju par prezidenta ikdienas darbu, Rīgas torņi vienmēr bija fonā. Šis un vēl citi ne mazāk svarīgi fakti par cilvēkiem, kuri ir nesuši Gulbenes novada vārdu pasaulē, ir apkopoti suvenīrmonētas iepakojumā "Gulbenes novads pasaules skanējumā".

Ceturtais suvenīrmonētas iepakojums ir veltīts Gulbenes novada pilsētai un pagastiem.

Šī monēta, kas izgatavota 1000 eksemplāros, ir īpašs suvenīrs, kas tiks dāvināts novada viesiem.



Написать комментарий