Daugavpils vidusskolēni bez mājas darbiem nepaliks

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Krievijas skolotājus uztrauc skolēnu noslogotības problēma, tādēļ viņi griezās pie valsts prezidenta ar ierosinājumu padarīt vidusskolēnu mājas darbus par brīvprātīgu, nevis obligātu pasākumu.

Daugavpils 15.vidusskolas direktors Anatolijs Gržibovskis uzskata, ka mājas darbi esot nepieciešami arī vidusskolā, jo, pateicoties mājas darbiem, skolēni atkārto skolā apgūto materiālu.

„It īpaši liela loma mājas darbiem ir valodu un eksakto zinātņu apguvē, apgūtā informācija ir jāatkārto”, ir pārliecināts vidusskolas direktors.

Protams, nav pieļaujams, lai skolēns sešām mācību stundām gatavotos teju 6 stundas. Skolas standartos tiek atrunāts mājas darbu apjoms un mācību stundu skaits.

Pēc A.Gržibovska domām, daudz esot atkarīgs no metodikas, kuru skolotājs izmanto mācību stundas laikā. Mājas darbiem veltītais laiks vidusskolēniem nedrīkst pārsniegt 2,5 stundas. Cits jautājums, ka vidusskolēni mēdz atlikt visu uz pēdējo brīdi, rezultātā nedēļas vai mēneša beigās viņiem sakrājas daudz neizpildītu uzdevumu un to izpilde prasa daudz laika.

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Jānis Dukšinskis, kurš ir izglītības jomas kurators, piekrīt augstākminētajam. Viņaprāt, vidusskolēniem ir nepieciešami mājas darbi, jo viņiem jāiemācās mācīties patstāvīgi.

„Gadās, ka bērni apmeklē vairākus pulciņus, sekcijas un papildnodarbības, tādēļ mājās atgriežas pēc plkst.18:00, vēl jāizpilda mājas darbi, un bērnam nav laika izgulēties. Šādā gadījumā par informācijas apguvi nevar būt ne runas. Lielākā informācijas daļa jāapgūst skolā, bet zināšanu nostiprināšanai jāpilda arī mājas darbi. Ja katrs skolotājs uzskatīs, ka viņa mācītais priekšmets ir vissvarīgākais un uzdos pa 15 mājas darbiem, rezultātā skolēns izjutīs nepatiku pret šo mācību priekšmetu.

J.Dukšinksis uzskata, ka vidusskolā jāuzdod dažāda veida mājas darbi un jāpraktizē darbs ārpus skolas, piemēram, bibliotēkā, muzejā, teātrī. Nākamgad Daugavpils pilsētas pašvaldība plāno ieviest šāda veida praksi.

Statistikas dati liecina, ka vidusskolēns nedēļā mācās 57 stundas, no tām 37 stundas viņš pavada skolā, 20 stundu laikā pilda mājas darbus, tādēļ muzeju un teātru apmeklējumam viņam nav laika.


Написать комментарий