Triju dienu laikā daugavpilieši var apmeklēt sēņu izstādi

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Piektdien, 6.septembrī, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tika atklāta sēņu izstāde „Sēnes”.

Muzeja Mākslas nodaļas vadītāja Larisa Kaimiņa pastāstīja portālam Gorod.lv, ka izstādes veidošanā piedalījās Daugavpils muzeja darbinieki, kuri bija devušies uz Silenes mežiem. Rezultātā muzejā ir apskatāma liela dažādu veidu sēņu un sūnu ekspozīcija.

Pēc muzeja vadītājas Rutas Ģipteres vārdiem, šogad tika nolemts atjaunot rudens izstāžu tradīciju, kura bija ļoti populāra pirms 15 gadiem. Izstāde tiek rīkota sadarbībā ar Latvijas Dabas muzeju.

Atklājot šo izstādi, mikoloģe Inita Dāniele minēja vairākus interesantus faktus par sēnēm, piemēram, to, ka vispār pastāv aptuveni 4 000 sēņu veidu, ieskaitot mikroskopiskos.

Izstādes atklāšanā piedalījās arī Vienības pamatskolas 7.klašu skolēni, kuri varēja apskatīt cilvēka veselībai bīstamas sēnes. Baltā mušmire ir ļoti indīgā sēne, apēdot kuru var saindēties vesela ģimene. Pēc mikoloģes vārdiem, Latvijā bijuši šādi gadījumi, un diemžēl cilvēkus neizdevās glābt.

Pat sarkanā mušmire nav tik bīstama. Arī cūcene tiek uzskatīta par indīgo sēni, ilgstošas lietošanas gadījumā tā palielina sarkano ķermeņu skaitu cilvēka organismā. Nav ieteicams aizrauties arī ar melno saldūksni, jo tā veicina vēža attīstību.

Izstādes eksponāti ir apskatāmi divās zālēs, to vidū ir neparastas formas gailenes, vilnīši, piepes utt., kā arī vesels grozs ar sēnēm, par kuru dabu pastāv zināmas šaubas.

Jāatzīmē, ka pirms dažiem gadiem Latvijā netālu no Indras – Piedrujā tika atrastas halucinogēnās sēnes. Pēc Initas Dānieles vārdiem, ārēji tie atgādina neēdamo šķiedrgalvīti.

Viena no izstādes apmeklētājām – 7b.klases skolniece Laura Mellina pastāstīja, ka viņai ļoti patika ekspozīcija, jo viņai patīkot sēņot kopā ar vectētiņu.

Rudens ir lielisks sēņošanas laiks, kā zināms, sēņošana palīdz relaksēties, tomēr zinātniece ieteica uzvesties prātīgi un lasīt tikai labi zināmās sēnes, kā arī neuzticēties internetā publicētajai informācijai.



Написать комментарий