Lukašenko nelaiž benzīnu uz Krieviju 1

foto: gortorg.info
foto: gortorg.info

Minska atrada ar ko atbildēt Krievijai uz Maskavas blokādi – tā pārkāpa saistību izpildi par naftas produktu piegādi Krievijai.

 „Новотэк-Трейдинг” komercdirektors Dmitrijs Gusevs pastāstīja PBK Daily, ka jau otro nedēļu Sanktpēterburgas starptautiskajā preču – izejvielu biržā nav Baltkrievijas rūpnīcu piedāvājumu.

No augusta beigām biržā netika piegādāta neviena Baltkrievijas degvielas tonna, PBK Daily pastāstīja „Новотэк-Трейдинг” komercdirektors Dmitrijs Gusevs. To, ka darījumi nav notikuši, apstiprina arī Sanktpēterburgas biržā. „Acīmredzot viņi veido degvielas rezerves valstī gadījumam, ja tiks ierobežota Krievijas naftas piegāde”, - domā Gusevs.

Starp divām valstīm darbojas tā saucamā naftas bilance: Krievijas nafta ienāk Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcās, bet gatavā produkcija atgriežas uz kaimiņa tirgu. Bilances tika sastādītas tikai uz 2013. gada I, II un III ceturksni. Vajadzība pēc Baltkrievijas degvielas radās, kad no šī gada janvāra Krievijas teritorijā tika aizliegta Eiro–2 degviela. Šiem naftas produktiem bija jāaizvieto aizgājušos apjomus un kļūt par garantiju, ka 2011. gada pavasara benzīna krīze turpmāk neatkārtosies, - ziņo rbcdaily.ru.

Viss gāja labi līdz vasarai. Jūlijā Maskava apsūdzēja Minsku par saistību neizpildi, jo Baltkrievijas degvielas pārdošanas apjomi biržā samazinājās. Patiesībā izrādījās, ka baltkrievi piegādāja savu benzīnu, bet tam nebija pieprasījuma, jo tas bija pārāk dārgs. Baltkrievijai ir degvielas piegādes saistības Krievijai, bet nav cenas un piegāžu regularitātes saistību, atgādina Dmitrijs Gusevs. Pēc baltkrieviem naftas produktu cenas pacēla arī Krievijas rūpnīcas. Tā rezultātā benzīna cenas biržās pieauga par 20%.

Pagājušajā nedēļā starp Krieviju un Baltkrieviju sākās jauns skandāls. Par tā iemeslu kļuva uzņēmuma „Urālkālijs” ģenerāldirektora Vladislava Baumgertnera arests. Krievijas puses atbilde nebija ilgi jāgaida. Tā skāra naftas piegādi uz Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcām: naftas vada „Družba” remonta dēļ Moziras un Novopolockas rūpnīcas saņēma par 400 tūkst. tonnu mazāk naftas.

Baltkrievijas benzīna trūkums nevar nopietni ietekmēt Krievijas iekšējo tirgu, kā arī radīt degvielas deficītu, domā Informatīvi analītiskā centra „Kortes” analīzes un mārketinga pētījumu daļas priekšnieka vietnieks Aleksandrs Škurins. Pēc viņa vārdiem pagājušajā pusgadā Baltkrievijas benzīna piegādes uz Krieviju pieauga un sastādīja 484 tūkst. tonnu (kopējais Krievijas benzīna imports – 522 tūkst. t). Turklāt 2012. gadā Baltkrievijas piegādes sastādīja 225 tūkst. tonnu (kopējais Krievijas benzīna imports – 458 tūkst. t). „Tas ir, Baltkrievijas degvielas piegādes uz Krieviju šogad var divas reizes pārsniegt 2012. gada summāro importu”, - atzīmē Škurins. Turklāt eksperts norāda, ka 2013. gada pirmajā pusē caur biržām tika realizēti 42% degvielas un šī daļa samazinās.

Iegūt „Belneftehima” pārstāvja komentāru vakar neizdevās. Enerģētikas ministrija nespēja operatīvi komentēt šo ziņu.


Написать комментарий

zmieds savus bratanus