DU studenti labprātāk izvēlas bioloģijas un fizikas, nevis latviešu filoloģijas studijas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils universitātes (DU) rektors akadēmiķis Arvīds Barševskis paziņoja portālam Gorod.lv, ka šogad universitātē esot nedaudz pieaudzis pirmkursnieku skaits, uz šī gada 1.septembri to skaits sastādīja 740 cilvēkus (2012.gadā – 710).

Galīgais iestājušos studentu skaits būs zināms septembra beigās, jo dokumentu pieņemšana nav noslēgusies.

Lielākas Latgales augstskolas pedagoģiskais sastāvs jauno studiju gadu sagaida ar lielām cerībām, tomēr neaizmirst par valstī vērojamu tendenci – studentu skaita samazināšanos.

Pēc A.Barševska vārdiem, šī gada reflektanti izvēlas studiju programmas, pēc kuru absolvēšanas var iegūt konkrētu profesiju. Šogad ir samazinājusies interese par sociālajām zinībām. Kritiska situācija ir izveidojusies ar latviešu filoloģijas akadēmisko programmu, kura nav pārāk pieprasīta. Samazinājusies interese par mākslas bakalaura programmu.

Savukārt ļoti pieprasītas ir informācijas tehnoloģijas, vides zinātne, bioloģija, fizioterapija, matemātika un fizika. Studenti labprāt izvēlas arī Humanitāro fakultāti – angļu, vācu, franču, poļu, spāņu, zviedru valodu studijas.

Palielinājies to studentu skaits, kuri izvēlas jaunu programmu „Austrumeiropas kultūras un biznesa sakari”.

Lai piesaistītu ārzemju studentus, DU tiek plānots lasīt lekcijas angļu valodā. Saskaņā ar likumdošanu svešvalodās lasīto lekciju skaitam nav jāpārsniedz 25% no kopskaita.

Šajā studiju gadā DU pasniedzējiem būs jāpārvalda angļu valoda, lai tajā lasītu lekcijas un publicētu rakstus starptautiskajos izdevumos.


Написать комментарий